Tko je pariška bombašica? Voljela je alkohol i šešire, a vjera i Kuran nisu je ni najmanje zanimali

Foto: FAH

FRANCUSKI forenzičari i medicinski stručnjaci istražuju ono što je ostalo od djevojke koja se jučer za vrijeme policijske opsade raznijela u francuskoj četvrti Saint Denis, piše The Guardian.

Prema svemu sudeći riječ je o 26-godišnjoj Hasni Aitboulahcen čije ime se još izgovara i odvojeno, Ait Boulachen, rodici "mozga" pariškog pokolja Abdelhamida Abaaouda. Ipak, istražitelji nisu sto posto sigurni jesu li ovo dvoje bili rodbinski povezani, ali u krajnju ruku to nije ni bitno jer su svakako bili dobri poznanici.

Dvadesetšestogodišnjakinja je, čini se, prešla dugačak put od djevojke koja voli odjeću i alkohol do radikalne islamistice spremne da pogine u bombaškom napadu.

Djevojka je rođena u Francuskoj 12. kolovoza 1989. godine. Njeni roditelji, podrijetlom Marokanci, u Francusku su stigli 1973. godine. Kad je bila mala njeni su se roditelji razveli te je ona s majkom preselila u Pariz, ali je jedno vrijeme provela s udomiteljima. Otac joj je živio i mjestu Creutzwald istočno od Metza te ga je tu često posjećivala.

Voljela alkohol i velike šešire

Susjedi njenog oca kažu da je nisu vidjeli najmanje pet godina. Sjećaju se otvorene i pomalo izgubljene djevojke koja je voljela nositi velike šešire što joj je osiguralo nadimak "Kaubojka".

"Nije izgledala kao bombaš samoubojica i voljela je piti alkohol. Često smo je viđali i zvali smo je kaubojka zbog toga što je uvijek nosila velike šešire", ispričao je jedna njezin susjed. Drugi njen pariški susjed rekao je da je bila "muškarača" koja je stalno nosila jeans i crni šešir dok nije počela nositi hijab prije otprilike osam mjeseci.


Brat joj kaže da nisu razgovarali pet godina te da je njihov odnos bio kompliciran.

"Cijelo je vrijeme sve kritizirala. Odbila je prihvatiti bilo kakav savjet. Živjela je u svom svijetu. Nije bila zainteresirana proučavati svoju religiju. Nikad je nisam vidio da je otvorila Kuran. Stalno je bila na telefonu, pregledavala Facebook i WhatsApp", ispričao je za Daily Mail brat bombašice.

U svibnju 2013. godine imala je poslovni pokušaj. Registrirala je građevinsku tvrtku Beko Construction, ali je ta tvrtka sljedeće dvije godine bila potpuno neaktivna. Posljednjih godina, što nije tajila, postala je simpatizerka Islamske države, a to je jasno iz njenih profila na društvenim mrežama. Svjesni njene bliskosti s Abaaoudom francuski obavještajci stavili su je pod nadzor.

Prisluškivali joj telefon

Već je ranije njen telefon bio prisluškivan zbog sumnji u trgovinu drogom. Nakon napada u petak nastavljeno je s prisluškivanjem njenog mobitela. Upravo su zbog informacija dobivenih prisluškivanjem njenog telefona obavještajci znali gdje se teroristička ćelija u četvrti Saint Denis nalazi, što je dovelo do velike akcije.

Nakon razmjene vatre policajci su Aitbouulahcen pitali gdje joj je prijatelj, a ona je odgovorila kako joj on nije prijatelj. Jedan od susjeda tvrdi da je čuo plavu djevojku kako viče "pomozite mi" više puta.

Ostaje nejasno zašto je 26-godišnjakinja detonirala svoj samoubilački prsluk, a neki govore da su to možda učinili snajperi koji su je pogodili. Ipak, nije se slučajno zatekla na tom mjestu na kojem je okončala svoj život.

Na Facebooku je objavila status pisan slengom, a koji u prijevodu kaže: "Uskoro idem za Siriju, ako Bog da, uskoro krećem za Tursku".

Navodno se divila udovici Amedyja Coulibalyja, muškaraca koji je četiri dana nakon napada na Charlie Hebdo napao jedan supermarket u Parizu i ubio četvero ljudi. Francuski mediji kažu da je bila opsjednuta džihadom, ali da u Siriju i Irak, iako je to planirala, nikada nije otišla.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.