Tko je srpska veleposlanica koja je napadnuta u Madridu

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Srbije

Ambasadorica Srbije u Španjolskoj Irena Šarac prekjučer je napadnuta u centru Madrida, objavili su srpski mediji navodeći kako su svjedoci rekli da je mlađi muškarac prišao ambasadorici dok je razgovarala telefonom na srpskom jeziku i pitao ju je li iz Srbije, a zatim ju je udario nogom u leđa i pobjegao.

Mediji su navodili i kako se sumnja da je riječ o mladiću albanskog porijekla.

Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na mjesto događaja i obavila očevid.

Ministar vanjskih poslova Marko Đurić osudio je ovaj napad na veleposlanicu. U objavi na X-u rekao je da su takvi činovi nasilja neprihvatljivi i da se na njih mora odgovoriti odlučno i brzo.

Tko je Irena Šarac?

Prema službenoj biografiji, u Ministarstvu vanjskih poslova Šarac je zaposlena od 2005. godine.

Godinu ranije radila je kao prevoditeljica s kineskog na engleski u Pekingu.

U razdoblju od 2013. do 2017. bila je zaposlena u Veleposlanstvu Srbije u Ateni na političkim poslovima, u zvanju prvog tajnika, a zatim savjetnika.

Od travnja do svibnja 2017. godine pomagala je Veleposlanstvu Srbije u Kini tijekom pripreme i realizacije prvog summita Pojas i put u Pekingu. Nakon toga bila je angažirana u Ministarstvu vanjskih poslova kao prva savjetnica u Sektoru za bilateralnu suradnju.

Od 2021. do 2023. radila je u Ministarstvu vanjskih poslova kao šefica Odjela za Aziju, Australiju i Pacifik.

Ambasadorica u Španjolskoj postala je krajem 2023. 

Što se tiče obrazovanja, prema dostupnim informacijama, završila je Filološku gimnaziju u Beogradu (kineski jezik), a potom diplomirala kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u istom gradu.

Nakon toga upisala je specijalistički studij na Fakultetu političkih znanosti, a njezina teza glasila je "Multilateralizam 21. stoljeća – odnos snaga i manifestacija moći u Ujedinjenim narodima".

U službenoj biografiji Irene Šarac navodi se da govori engleski i kineski, a ima i osnovno znanje španjolskog i francuskog jezika.

Šira javnost prvi put čula za nju zbog muljaže s gorivom

Ime Irene Šarac postalo je poznato široj javnosti kad je otkrivena afera krađe goriva, kojom je oštećen proračun Grčke, kako se procjenjivalo, za oko dva milijuna eura.

Beogradski Blic je 2016. i 2018. pisao kako su tadašnji otpravnik poslova u Ateni Branko Lazarević, konzulica Jelena Srdanović Dželebdžić i Irena Šarac u dokumentima prikazali da su potrošili 30 tona goriva tijekom dvije godine.

Prema podacima koje je veleposlanik u Ateni Dušan Spasojević dostavio Ministarstvu, premijeru i BIA-i, radilo se o iznosu koji je čak šest puta veći od stvarnog, pisao je tada Blic, kao i da su Šarac, Lazarević i Srdanović Dželebdžić vraćeni u Beograd na zahtjev grčke vlade. Šarac i Srdanović Dželebdžić to su demantirale, naglašavajući da su se u zemlju vratile na vlastiti zahtjev.

List je također pisao da je Više javno tužiteljstvo pokrenulo predistražni postupak, ali optužnica nikada nije podignuta.

Međutim, odvjetnik Irene Šarac u dopisu listu Danas naveo je da se protiv nje nikada nije vodio nikakav kazneni postupak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.