Tko je sudac koji je prijetio Duhačeku? Na slobodu pušta tipove koji mlate žene

Foto: Index

NOVINARA Indexa Gordana Duhačeka jučer je na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu sudac Krešimir Ožanić osudio na kaznu od 200 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti, a od kazne mu se oduzima jedan dan proveden u zatvoru. 

Osudio ga je jer je Duhaček na svom Twitter profilu prije više od godinu dana, komentirajući brutalnu policijsku intervenciju u zadarskom fast foodu, na kraju objave napisao akronim ACAB. No od same presude spornije je ono što je sudac Ožanić napravio prije nego što je Duhaček uopće došao do suda. 

"Sudac mi je prije ročišta došao pred ćeliju u kojoj su me čuvala trojica policajaca i pitao: 'Što ćemo sada s tobom?' Pitao sam gdje je moja odvjetnica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca", opisao je Duhaček kako mu je prijetio sudac Prekršajnog suda. 

Ožanićev posjet Duhačeku u ćeliji

Sudac se kod Duhačeka zadržao dvadesetak minuta i već mu prije ročišta rekao da ga smatra krivim i to ne samo u slučaju u kojemu mu je tek trebao suditi nego i u drugom slučaju, onom prepjeva pjesme "Vila Velebita" zbog kojeg Duhaček tek čeka presudu, koja će mu biti izrečena za nekoliko dana, a s kojom sudac Ožanić nema baš nikakve veze jer Duhačeku u tom predmetu ne sudi on.

Isti je sudac u svom skandaloznom nastupu u Duhačekovoj ćeliji potom pozvao policajca koji je predstavljao uvrijeđenu policiju te kasnije glumio tužitelja u sudnici da našem novinaru objasni kako ga je uvrijedio svojom objavom na Twitteru prije godinu dana. Ni tu se nije zaustavio pa je na kraju Duhačeku rekao: "Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može. Znam da ćete vi i vaša braniteljica govoriti o slobodi govora, ali mene za to nije briga". Nakon dvadesetominutnog razgovora napomenuo je našem novinaru da je on ime dobio po hrvatskom kralju Krešimiru.

Na samom ročištu sudac je odbio Duhačekovoj odvjetnici Vanji Jurić odobriti osam dana za pripremu obrane. "Mogu vam dati osam dana, ali ću ga dotad držati u Remetincu", rekao je sudac.

Tko je sudac koji novinaru unaprijed, u ćeliji, govori da ga smatra krivim?

No tko je sudac Krešimir Ožanić koji posjećuje novinara u ćeliji i unaprijed mu, prije zakonom propisanog postupka koji ima voditi, daje do znanja da ga smatra krivima, pa i u drugom predmetu koji s njim nema nikakve veze, a pritom ima potrebu naglasiti da je ime dobio po hrvatskom kralju Krešimiru?

Manijaku koji je djevojci kopao oči dosudio takvu kaznu da je odmah mogao izaći na slobodu

Najpoznatiji je po tome što je na 15 dana zatvora uvjetno osudio Zorana Ercega zbog vrijeđanja Tuđmanova kipa te po tome što je jednako toliko dana zatvora 2016. godine dosudio 26-godišnjem Željku Raženju koji je divljački u taksiju napao sestre Kimy i Saru Golub, a jednu je i seksualno zlostavljao tijekom vožnje. Kada su mu se suprotstavile, Saru je pretukao, a njezinoj sestri pokušao iskopati oči.

Iako Ožanić manijaku koji je djevojci kopao oči nije dosudio uvjetnu kaznu, dosudio mu je točno toliku kaznu da je on nakon presude slobodan išetao iz sudnice.

"Budući da ste kaznu zatvora odradili u cijelosti, slobodni ste", rekao je sudac Ožanić nasilniku. 

Niz skandaloznih presuda suca Ožanića

No to nije jedina skandalozna presuda suca Krešimira Ožanića. 

Nasilnika ponavljača koji je tukao oca kaznio samo novčano

Nasilnika koji je nasilje u obitelji nad svojim ocem ponovio tako što ga je rukama uhvatio za ramena i bacio na pod, nakon čega je počeo razbijati i bacati stvari po sobi, a onda nogom razvalio vrata stana, 15. siječnja ove godine kaznio je samo novčano. Zbog nasilja u obitelji taj je čovjek već imao tri pravomoćne presude,

Divljaka ponavljača koji je izvrijeđao pa šakom udarao ženu pred djetetom kaznio uvjetno

Divljaka koji je nasilje prema svojoj izvanbračnoj supruzi pred njihovim zajedničkim djetetom starim niti dvije godine ponovio tako što ju je vrijeđao riječima "J***m ti majku, sad ćeš ti vidjeti, k***o jedna rasfucana, rascvjetana" te je udarao šakama po glavi i tijelu pa onda uzeo dijete iz kolica te ga rasplakao, 26. siječnja ove godine kaznio je uvjetnom kaznom od 30 dana zatvora. Nasilnik koji je šakama u dva navrata udarao izvanbračnu suprugu pred malim djetetom, a to mu nije bilo prvo nasilje u obitelji, po presudi suca Ožanića, dakle, u zatvoru nije morao provesti niti jedan jedini dan. Ako ne ponovi djelo.

Uvjetna kazna i nasilniku koji je bivšu djevojku gurnuo pa je udario šakom u glavu

Nasilnika koji je bivšu djevojku vrijeđao riječima "K***o, karaš se sa svima" te je naguravao rukama po stanu i gurnuo na njezinu sestru pri čemu su pale na krevet nakon čega ju je udario šakom u predjelu glave ispod desnog oka, sudac Ožanić je 13. studenog 2017. godine kaznio s 15 dana zatvora uvjetno.

Ožanić uvjetno kaznio i nasilnika koji je suprugu ošamario tako da se srušila na pod

Sudac Ožanić je sličnu presudu donio i 30. listopada 2017. godine, kada je nasilnika koji je na svoju suprugu vikao "Sada si me zaribala, koga si pitala da promijeniš šifru na WhatsAppu" pa je ošamario u glavu tako da je pala na pod osudio na 20 dana zatvora uvjetno.

Sličnih presuda ovaj sudac ima još.

Nasilnika koji je izvrijeđao majku svoje djece pa je uhvatio za kosu, bacio na pod i izbacio joj stvari na ulicu sudac Ožanić kaznio samo novčano

Nasilnika koji je nasilje u obitelji prema ženi s kojom ima zajedničku djecu ponovio vrijeđajući je riječima "Zašto mi se ne javljaš na poziv, p***a ti materina, gdje si, k***o, d***o" te je uhvatio rukom za kosu i bacio na pod pa pobacao njene stvari, dječja kolica i dječje stvari na ulicu, sudac Ožanić kaznio je 28. listopada 2017. godine samo novčano. 

Blag prema nasilnicima, a novinara unaprijed osudio

Sudac Ožanić, kako se može iščitati iz ovih presuda, prilično je blag prema nasilnicima, dok je novinara zbog riječi napisane na Twitteru ekspresno osudio, i to nakon što mu je, uoči samog postupka, imao potrebu doći u ćeliju i unaprijed mu reći da ga smatra krivim. Krivim ga smatra čak i u slučaju satirične pjesmice na Twitteru za koju je Indexovog novinara Duhačeka policija također prijavila, iako Ožanić uopće ne sudi u tom predmetu.

Sudac Ožanić kažnjen zbog neurednog obavljanja sudačke dužnosti

Suca Krešimira Ožanića je, inače, 13. ožujka 2014. godine Državno sudbeno vijeće kaznilo zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. 

"Krešimir Ožanić, sudac Prekršajnog suda u Zagrebu, stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću („Narodne novine“ 116/10, 57/11, 130/11, 13/13 i 28/13), pa mu je na temelju članka 63. stavak 1. točka 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću izrečena novčana kazna u visini jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu u vremenu 4 (četiri) mjeseca", stajalo je u odluci Državnog sudbenog vijeća.

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.