Tko stoji iza najskandaloznije emisije HRT-a? Majka glasnogovornika vlade

Foto/screenshot: HRT

HRT je u proteklom periodu u svojem programu priredio više skandaloznih trenutaka u kojima je prostor javne televizije prepušten promotorima ekstremno desnih i klerikalnih politika i stavova te najgoreg povijesnog revizionizma i filoustaških uvjerenja. Znakovito je da se većina toga dogodila u emisijama mozaičnog programa koji uređuje Ana Milić, inače majka aktualnog glasnogovornika Plenkovićeve vlade Marka Milića.

>> Frano Čirko: Nisam neonacist

Primjerice, prošle godine u svibnju u emisiji “Dobar dan, Hrvatska” koja se emitira u popodnevnim satima, u studiju je gostovao poznati negator ustaškog logora Jasenovca Igor Vukić i promovirao svoju revizionističku knjigu “Radni logor Jasenovac”. Cijeli razgovor između njega i dvoje HTV-ovih voditelja bio je onkraj dobrog ukusa i razuma, a započeo je citiranjem pape Franje, da bi se nastavio Vukićevim tvrdnjama da su ustaše zapravo spašavali Židove od nacista odvodeći ih u Jasenovac.

Skandalozno gostovanje Igora Vukića

Vukić je izjavio i kako je logorašima rečeno da će za bijeg jednoga biti ''strijeljano deset njegovih prijatelja'' iz logora, čime je insinuirao da su logoraši koji su se odlučili na pokušaj bijega iz ustaškog logora zapravo krivi za ustaško ubijanje, a ne ustaše koji su ih ubijali i držali zarobljene u logoru. Naravno, osporavao je i broj od 80 tisuća ubijenih u Jasenovcu te tvrdio da je ''jedna od najgnjusnijih laži da je bilo djece u logoru'' iako postoje i fotografije i brojna svjedočenja o držanju i ubijanju djece u Jasenovcu. 

HRT se kasnije, nakon burnih reakcija javnosti, morao ograđivati od njegova gostovanja.

Promoviranje filma koji negira Jasenovac

U listopadu se, pak, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” predstavljalo nešto što se zove Festival domoljubnog filma Gordan Lederer. Tijekom predstavljanja voditeljica je reklamirala revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu" te film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. - 2018.". Oko promocije tog treš filma naročito se trudila voditeljica Ljiljana Vinković, koja nije zaboravila ni napomenuti da će se na toj manifestaciji prikazati i film “Mit o Jasenovcu” Romana Leljaka, još jednog notornog negatora ustaških zločina.

Neonacist o porezima, vjeroučitelji "raspravljaju" o tome treba li vjeronauk biti u školama

“Dobro jutro, Hrvatska” je bila poprište i nedavnog gostovanja poznatog neonacista i homofoba Frane Čirka, kojega su na HTV pozvali da priča o poreznoj politici (?!), a jedan od suludih trenutaka mozaičnog programa zabilježen je i kada su pozvali dvoje vjeroučitelja i jednog svećenika da “raspravljaju” na temu treba li vjeronauk biti u javnim školama.

Za sve te emisije odgovorna je po zapovjednoj odgovornosti urednica programa Mozaik Ana Milić, supruga poznatog novinara Gorana Milića i majka Plenkovićevog 25-godišnjeg glasnogovornika Marka. Ona je u povodu 25. godišnjice prikazivanja emisije “Dobro jutro, Hrvatska” istaknula da je cilj te emisije “svakoga jutra gledateljima pružiti optimističnu i pozitivnu sliku Hrvatske” pa se time niz navedenih propusta čini još bizarnijim. Ili je ipak stvar u tome da dovođenje neonacista u studio i promoviranje negatora ustaških zločina smatra “optimističnom i pozitivnom slikom Hrvatske”?

Evo što o svemu kaže HRT

Obratili smo se HRT-u u vezi s promoviranjem ustaštva i ostalim uredničkim propustima u emisijama “Dobro jutro, Hrvatska” i “Dobar dan, Hrvatska” (koja je, nota bene, osmišljena kao zamjena kritički nastrojene “Hrvatske uživo” Maje Sever) te pitali je li itko za njih sankcioniran i je li sankcionirana osoba koja je odgovorna za taj segment programa, urednica Ana Milić.

“Što se tiče gostovanja Igora Vukića, podsjećamo kako se HRT u svibnju prošle godine ogradio  od stajališta iznesenih u emisiji Dobar dan Hrvatska od 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT je tada jasno rekao kako osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracijskog  logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. 

Nadalje, Frano Čirko bio je pozvan  u emisiju kao predsjednik građanske inicijative 'Generacija obnove' koja predlaže ukidanje poreza na dohodak, a suprotno  mišljenje zastupala je Marijana Vuraić-Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave. Čirko je u emisiji govorio isključivo o plaćama i porezima, a Hrvatska radiotelevizija smatra kako je riječ o legitimnoj temi koja je profesionalno obrađena, budući da je imala dvije strane.

Zaključno, kada je riječ o emisiji posvećenoj pitanju vjeronauka na koju se referirate, ona nije bila zamišljena kao sučeljavanje, već je bila na razini informacije. HRT u svojim emisijama daje prostor zagovornicima različiti stajališta. Hrvatska radiotelevizija kao javni servis svjesna je kako je s pravom izložena povećalu javnosti i kritike na svoj rad više od ijednog drugog medija u RH, te kako se u svom radu uvijek rukovodi profesionalnim standardima”, odgovorili su s HRT-a nakon nekoliko podsjećanja i više od pet dana odugovlačenja.

Ni riječi o sankcijama za uredničke propuste

O mogućim sankcijama za urednicu Anu Milić, nadležnu za sve spomenuto, u odgovoru HRT-a nije bilo ni riječi, unatoč tome što smo postavili direktno pitanje s tim u vezi. No bilo bi iznenađenje kada bi garnitura koja trenutno vlada HRT-om, a koju predvodi ravnatelj Kazimir Bačić kojeg je na tu poziciju postavio HDZ, doista za profesionalne propuste kaznila majku trenutnog glasnogovornika vlade HDZ-a.

Znakovito je i kako HRT opravdava činjenicu da je pozvao dvoje vjeroučitelja i jednog svećenika da slave divotu vjeronauka u školama. Kažu da to “nije bilo zamišljeno kao sučeljavanje, već je bilo na razini informacije”. Ali zašto onda u emisiju nisu nikad pozvali, primjerice, troje ljudi iz LGBT zajednice da “na razini informacije” pričaju kako je super biti LGBT ili zašto nisu pozvali troje ateista da pričaju o ateizmu? Čini se da samo određeni imaju taj privilegij da “na razini informacije” preko HRT-a šire svoja stajališta.

U svakom slučaju, sve upućuje na to da ćemo imati još prilike gledati slične sadržaje u emisija mozaičnog programa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.