Tko su Slovenci u uniformama u vojnom kampu nedaleko od granice s Hrvatskom?

SLOVENSKO Delo je nekidan objavilo fotografije iz vojnog kampa u općini Kozje na privatnom imanju. Mjesto se nalazi 15-ak kilometara od granice s Hrvatskom te 60-ak kilometara od Zagreba.

Radi se o kampu samoorganizirane Štajerske straže, koju vodi Andrej Šiško, koji je nedavno izašao iz zatvora. Zbog lanjskog okupljanja Štajerske straže na kojem su neki nosili i airsoft puške nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora iako se branio da je sve bila samo provokacija.

A postrojavanja je bilo i ovoga vikenda.

Delo je objavilo kako pripadnici straže patroliraju na granici i vježbaju u čudnim odorama. Neki od članova odjeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsjećaju na znakovlje slovenskih domobrana iz II. svjetskog rata, tvrdi Delo čiji novinar dodaje kako im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putovi.

Pitali su premijera što misli o tome

"Kako komentirate činjenicu da po šumama države koja je članica NATO saveza svoje vježbe obavljaju ljudi s ruskim oznakama? Nove uniforme, šatori i cjelokupna organizacija takvih njihovih tabora za vježbanje koji se odvijaju jednom mjesečno, ništa od toga nije besplatno i vjerojatno nije financirano iz vlastitog džepa sudionika. Stoga nas zanima, jeste li provjerili tko sve financira tu organizaciju i kupnju potrebnog materijala?" neka su od pitanja koja je list postavio slovenskom premijeru.

"U Sloveniji su jasno određene nadležnosti svih ključnih aktera sigurnosnog sustava. Nadovezujući se na to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje ekstremizama i kako se s njima suočiti", naveo je u svom šturom odgovoru za ljubljansko Delo slovenski premijer.

Te su odredbe dio nove strategije nacionalne sigurnosti koju bi na jesen trebao prihvatiti parlament, dodao je.

"Slovenija je sigurna država, a prema Ustavu je državna vlast jedina ovlaštena organizirati vojne postrojbe i obavljati represivne mjere", odgovorio je Šarec na pitanja Dela.

"Migranti nas ugrožavaju"

N1 je danas razgovarao s još jednom osobom koja hoda uz granicu Slovenije i Hrvatske. On je Blaž Zidar, umirovljenik.

"Migranti nam ugrožavaju imovinu, živote, oni su trojanski konj, dođu, a onda će nas likvidirati i to lijeva opcija dopušta", kaže.

Tvrdi da ne nosi oružje, iako veli da bi se s migrantima fizički obračunao u slučaju napada. Na pitanje novinarke što je napravio prilikom susreta s migrantima, odgovora: "Što sam napravio, to nije za javnost. To znam samo ja."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.