Tlo podrhtavalo, nitko ne vjeruje da je bio potres. Iran izveo prvi nuklearni test?

Foto: EPA

Nekoliko dana nakon što je objavljena vijest o potresu u iranskoj provinciji Semnan, na društvenim mrežama nastavile su se spekulacije da je podrhtavanje uzrokovano prvim nuklearnim testom Teherana. U subotu u 22:45 Seizmografski centar Sveučilišta u Teheranu objavio je da je potres magnitude 4.4 pogodio grad Aradan u provinciji Semnan, a potresi su se osjetili i u dijelovima istočnog Teherana.

Epicentar potresa, koji se dogodio 12 kilometara ispod površine, zabilježen je na koordinatama 35.42° sjeverne širine i 52.78° istočne dužine, piše Euronews. Nekoliko sati nakon objave vijesti korisnici društvenih mreža počeli su spekulirati da je iranski režim možda pokušao izvesti svoj prvi podzemni nuklearni test, vjerojatno kao mjeru odvraćanja protiv izraelskih napada na svoj teritorij.

Ove spekulacije pojavile su se u trenutku kada iranski dužnosnici i zapovjednici Revolucionarne garde opetovano prijete da će, ako se pojačaju ekonomski, politički i vojni pritisci na zemlju, Teheran promijeniti svoju vojnu obrambenu doktrinu. Takva promjena zahtijevala bi izmjenu fetve iranskog vođe koja zabranjuje upotrebu nuklearnog oružja.

NorNews, web stranica koja neformalno djeluje kao glavni informacijski izvor Nacionalnog vijeća sigurnosti Islamske Republike, odbacila je spekulacije o nuklearnim testovima nazivajući ih "glasinama" te je ponovno naglasila da su nuklearna testiranja u suprotnosti s iranskom nuklearnom i obrambenom doktrinom.

Ima li Iran tajne lokacije za testiranje?

Godine 2019., zaklada Foundation for Defense of Democracies, think tank sa sjedištem u Washingtonu, objavila je izvještaj u kojem se navodi da je Iran započeo program izgradnje podzemnih lokacija za nuklearna testiranja, poznat pod nazivom "Field Project".

Iransko ministarstvo vanjskih poslova već pet godina sankcionira ovu zakladu zbog "proizvodnje i širenja laži, poticanja, lobiranja i vođenja negativnih propagandnih kampanja protiv Islamske Republike s ciljem odigravanja ključne uloge u uvođenju i jačanju ekonomskih sankcija".

Prema izvještaju iz 2019., istraživači zaklade su "identificirali vjerojatnu lokaciju (na području jugoistočno od Semnana) gdje su 2003. godine provedeni testovi nenuklearnih eksploziva kao dio razvoja metoda za mjerenje učinka podzemnih nuklearnih eksplozija".

Ovo otvara mogućnost da bi potres zabilježen u Semnanu mogao biti povezan s prvim nuklearnim testom Teherana, piše Euronews.

Iako je Iran ranije priznao postojanje svemirskog centra Imam Homeini i raketnog sjedišta jugoistočno od Semnana, ta lokacija je udaljena više od 100 kilometara od epicentra potresa.

Unatoč tome, neki korisnici društvenih mreža i dalje spekuliraju da Iran možda ima neprijavljeni podzemni nuklearni objekt u provinciji Semnan, koji preferira koristiti kao lokaciju za testiranja umjesto da provodi testove na poznatim lokacijama poput Natanza.

Teheran već dugo ne prijavljuje svoje nuklearne aktivnosti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. U isto vrijeme, Iran je područje gdje su potresi česti, pa ovakva podrhtavanja nisu ništa neobično.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.