TODORIĆEVI POMAGAČI 5. DIO Kako je Linić micao ljude koji su se usudili taknuti u Todorića

Foto: Hina, Index

*Iako bi u vladi voljeli da hrvatska javnost misli da je kriza Agrokora zapravo stigla "preko noći", a mudra politika HDZ-ove vlade uskočila "brzo i preventivno", jasno je kako su do jučer gotovo sve državne institucije i bitni ljudi radili na očuvaju poslovnog carstva Ivice Todorića.

Upravo taj lanac čuvanja tajne propasti Agrokora doveo je na kraju do jedne od najvećih afera u hrvatskoj vladi koja se ogleda u "Lex Agrokoru".

U serijalu od sedam članaka "Todorićevi pomagači", bavimo se upravo njima. Poreznom upravom, aktualnim ministrima, HBOR-om, Ministarstvom financija, Hanfom, mirovinskim fondovima, HNB-om, bankama i fondovima koji su radili sve za Gazdu. Ivicu Todorića.

> TODORIĆEVI POMAGAČI 1. DIO HNB je Todoriću dao privatnog guvernera, a onda gledao kako raste balon mjenica

> TODORIĆEVI POMAGAČI 2. DIO Mirovinski fondovi, novac iz fondova slijevao se u Agrokor

> TODORIĆEVI POMAGAČI 3. DIO Porezna uprava godinama je štitila Todorića

HRVATSKA agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) koja je zadužena za nadzor tržišta kapitala, fondova, ali i faktoringa, jedna je u nizu institucija koje su okretale glavu od kriminala u Agrokoru.

Kada je Todorić, odnosno Agrokor, dosegnuo limite kreditiranja kod domaćih banaka, okrenuo se financiranju putem mjenica.

Već ranije neki poduzetnici svjedočili su u medijima kako je ta priča funkcionirala. Agrokor bi izdao mjenicu, partnerska firma-dobavljač tu bi mjenicu prodala faktoring tvrtkama koje su vrlo često bile u vlasništvu banaka, a koje zbog ograničenja više nisu mogle davati kredite te bi dobiveni novac davale Agrokoru.


Hanfa nije provjeravala mjenice

Biznis s mjenicama je procvjetao, pa su tako prošle godine faktoring tvrtke imale promet od 19 milijardi kuna, od čega se čak 15 milijardi odnosilo na mjenice.

Hanfa je morala znati da u poslovanju faktoring društava u Hrvatskoj dominira posao eskonta mjenica, a ne pravi faktoring kao otkup nedospjelih potraživanja.

Uz to, u Hanfi su morali znati postoji li kod predmeta faktoringa za potrebe prijenosa račun ili neki drugi dokument prema kojem isporučitelj dobara ili pružatelj usluga obračunava isporučena dobra i obavljene usluge.

No očito se nisu htjeli time baviti, pa je balon mjenica oko Agrokora narastao na 7,4 milijarde kuna mjenica, od čega su interne unutar grupe iznosile 4,2 milijarde i još 3,2 milijarde vanjskih.

No time će se sada vjerojatno baviti pravosuđe, s obzirom na to da je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ranije ove godine podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih u ovoj instituciji.

Bivši šef Hanfe odletio s funkcije jer se zamjerio Todoriću i Slavku Liniću

Možemo se prisjetiti i slučaja Belje, kada je Hanfa naložila Todoriću da objavi ponudu za preuzimanje preostalih dionica te kompanije koje još nisu bile u njegovu vlasništvu. To se Todoriću nije svidjelo jer bi ga ta operacija koštala oko 800 milijuna kuna.

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava iz 2002. godine, svako povećanje od pet posto unutar 18 mjeseci od provedenog preuzimanja značilo je i objavu nove ponude za preuzimanje. Agrokor je 12. rujna 2007. povećao temeljni kapital Belja za 2,7 milijuna dionica, nakon što je prije toga proveo preuzimanje. Budući da je u studenome 2007. stupio na snagu novi Zakon o preuzimanju dioničkih društava, za Agrokor i HFP nije mogla nastati obveza preuzimanja jer te odredbe iz zakona iz 2002. godine u novom zakonu nije bilo, zaključila je u rješenju Hanfa.

Todorić je tada pokrenuo sudski spor, a tadašnji čelni čovjek Hanfe Ante Samodol "odletio" je s funkcije nakon što mu Milanovićeva vlada nije prihvatila godišnje izvješće. Naime, Samodol je objavio na devet stranica pravi "krimić", opisujući događaje iz 2007. godine kada Agrokor Ivice Todorića nije radio po zakonu.

Agrokor je morao objaviti ponudu za preuzimanje cjelokupnog društva, ali to nije napravio. Agrokor je prema rješenju Hanfe morao u roku od 60 dana objaviti ponudu za preuzimanje cjelokupnog društva Belje, odnosno za preuzimanje 32 posto dionica na burzi, što je tada stajalo 790 milijuna kuna.

Todorić se oglušio na to rješenje i pokrenuo žalbu. Valja naglasiti kako je prije 2012. godine Hanfa "stajala" dobro u slučaju sudskih presuda i bila je poznata kao agencija koja teško gubi na sudu. Todorić se tada nalazio u posebno teškoj situaciji jer je krenuo u preuzimanje slovenskog Mercatora, pa mu je Hanfa tada predstavljala veliku financijsku prijetnju.

Posebno jer Samodol, odnosno Hanfa nije htjela popusti Agrokoru. No dolazi do promjene vlasti, a na čelo države stiže Kukuriku koalicija. Radimir Čačić svojom prvom izjavom kao potpredsjednik vlade pokazao je njezin smjer, kazavši da je interes Agrokora ujedno i interes Hrvatske.

Egzekuciju u korist Todorića provest će tadašnji ministar financija, kontroverzni Slavko Linić koji će prvo "skinuti" Samodola, a zatim i promijeniti Zakon o Hanfi. Na četvrtoj sjednici vlade Zorana Milanovića, Hanfa je tako stavljena pod ingerenciju Linićeva Ministarstva financija. Sve do tada Hanfa je bila "neovisan" regulator.

U prosincu te 2012. godine Hanfa je obustavila postupak protiv Agrokora i koncern Ivice Todorića napokon je bio siguran da ne mora objaviti 790 milijuna kuna vrijednu ponudu za Belje. Malo prije toga Visoki upravni sud poništio je prijašnje Hanfino rješenje, prema kojem je Agrokor morao objaviti ponudu za preuzimanje Belja. Zahvaljujući tim odlukama, Todorić je napokon mogao krenuti u završnicu preuzimanja Mercatora.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.