Tog jutra utopilo se 850 ljudi. Umrli su svega par metara od obale

Foto: Wikipedia

Dana 24. srpnja 1915. godine u rano jutro u američkom gradu Chicagu dogodila se stravična nesreća. Veliki putnički brod SS Eastland, u koji je stalo 2500 putnika, prevrnuo se u luci prije polaska. Na licu mjesta umrlo je 848 ljudi nakon što su ostali zarobljeni u donjem dijelu palube. Nesreća se dogodila radi prevelike opterećenosti broda na lijevom boku.

SS Eastland izgrađen je 1902. godine, a prije stravične nesreće već se dva puta bio našao u središtu skandala. Na prvom putovanju udario je u drugi brod, pa završio na reparacijama, a drugi put njegovi su mornari podigli ustanak zato što nisu bili adekvatno nahranjeni.

Treći skandal bio je najgori

Međutim, ništa od toga nije bilo ni blizu događaju iz 1915. godine. U to vrijeme raspisani su mnogi novi sigurnosni protokoli, najviše radi potopa Titanica tri godine ranije. Jedna od mjera bila je povećanje broja spasilačkih brodova, što je djelomice i uzrok prevrtanja SS Eastlanda.

SS Eastland

Brod je prevozio radnike preko jezera Michigan na organizirani sindikalni piknik, čemu su se mnogi radnici veselili. Bio im je to velik događaj s obzirom na radne uvjete u SAD-u početkom 20. stoljeća.

Putnici koji su se pronašli na palubi broda u trenutku prevrtanja lagano su se spasili jer je voda bila relativno topla, a brod bio udaljen tek par metara od obale. Međutim, oni koji su se nakon ukrcavanja odmah spustili u donji dio palube uglavnom su pronađeni mrtvi. Nisu svi umrli od utapanja, već ih je puno nastradalo u trenutku kada je počeo padati namještaj.

Jedan čovjek umro je puno prije nego što se paluba napunila vodom jer je na njega pao veliki klavir. Ostale su ubili stolovi i regali. Većina putnika bili su imigranti iz Češke i Slovačke.

Tragedija Eastlanda ostaje do danas najveća nesreća na Velikim jezerima. Brod nakon toga više nije prevozio putnike, već je prodan američkoj vojsci i pretvoren u ratni brod.

Spašavanje putnika

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.