Tomašević predstavio ponudu Gradske plinare Zagreb

Foto: Hana Kajari/Index

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je danas ponudu Gradske plinare Zagreb-Opskrba.

Grad Zagreb je, podsjetimo, odlukom HERA-e izgubio natječaj za javnu uslugu dobavljača plina koju je dobila tvrtka Međimurje plin, a građani će morati do 1. listopada odlučiti hoće li im dobavljač biti Gradska plinara ili Međimurje-plin.

Tomašević je ranije rekao da je vlada najavila da će u određenoj mjeri sufinancirati plin za građane. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar poručio je prošlog tjedna da će cijena energenata rasti za manje od 20 posto te da to neće biti udar na građane.

UŽIVO Tomašević, Dolenec i Korlaet održavaju konferenciju na temu ponude Gradske plinare Zagreb

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 2. rujna 2024.

GZPO nudi 10 centi nižu cijenu po megavatu

Tomašević je na konferenciji objasnio da cijena u javnoj usluzi uključuje više komponenti, među kojima je nabavna cijena, koja je 37.5 eura, te marža koja je za Međimurje plin 9.5 eura i trošak distribucije od 5.2 eura, uz PDV.

Cijena plina po odluci HERA-e je 52.20 eura. "Na to još ide fiksna naknada što ovisi o tarifnom modelu", rekao je.

"GPZO će u odnosu na Međimurje plin ponuditi nižu cijenu od 10 centi, dakle 52.10 eura. Na ovu cijenu idu i subvencije vlade koje ćemo saznati do kraja tjedna, nadam se", rekao je Tomašević i dodao da je to na godišnjoj razini razlika od nekoliko eura.

"Vlada je najavila subvencije"

"Ova cijena neće biti konačna jer je vlada najavila subvencije tako da bi se cijena dala spustiti. Dosad je uvijek bila situacija da su subvencije jednako vrijedile za oba ponuđača", dodao je.

"GPZO može ponuditi 10 centi nižu cijenu jer nakon natječaja, koji je zaključen u svibnju, u jednom trenutku se spustila cijena plina na međunarodnom tržištu i GPZO je to iskoristio te kupio određenu količinu plina. Marža je ostala ista, dakle trošak opskrbe plinom", poručio je.

"Ovaj tjedan će građani na adrese dobiti pismo u kojim ih se poziva da pređu na tržišnu uslugu, ako to ne učine - automatski prelaze na Međimurje plin. Ako žele ostati u Gradskoj plinari, moraju predati zahtjev", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Rok za povratno slanje GPZO-u zahtjeva i ugovora je 23. rujan.

Dvije kategorije neće dobiti poziv"

"Svi će dobiti pismo, osim dvije kategorije. Oni koji imaju velike dugove i oni koji imaju jako malu potrošnju - de facto se radi o praznim stanovima. Ljudi ne moraju čekati pismo, online mogu preuzeti zahtjeve i djelovati već sada", rekao je pa dodao: "Bitno nam je da sve obradimo do 1. listopada jer GPZO mora dotad predati liste."

"Ono što mislim da je bitno da korisnici znaju je da ova cijena vrijedi za cijelu plinsku godinu, do 1. listopada 2025. godine, i GPZO je ne smije mijenjati", rekao je.

"Idemo na sud"

"I dalje idemo na sud protiv HERA-e. Smatramo da natječaj nije adekvatno objavljen, onaj koji se javio nije morao dokazati da ima sve uvjete - smatramo da je to protuzakonito."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.