Tomašević: Uzeli smo zajam od 207 milijuna eura, vratit ćemo ga prije roka

Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

Grad Zagreb i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su danas Ugovor o zajmu vrijedan 207 milijuna eura koji će biti uloženi u kapitalne projekte poput Paromlina, bazena Špansko, nove tramvajske pruge i gradnje novih vrtića, rekao je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Zajam se odnosi na prvu tranšu od 207 milijuna eura koje namjeravamo potrošiti u sljedeće dvije godine, i to isključivo za kapitalne investicije vezane uz zelenu i energetsku tranziciju te digitalizaciju. Mi ćemo ovaj zajam koristiti primarno za projekte koji će dobiti ili su već dobili financiranje iz EU fondova", rekao je gradonačelnik Tomašević na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora.

Rok otplate je deset godina, no gradonačelnik napominje da će, zahvaljujući stabilnim financijama, za otplatu biti dovoljno i pet godina. 

"Mi već imamo neke projekte koji su u tijeku, kao što su Paromlin i bazen Špansko koji su uvršteni u ovaj okvirni zajam. Vjerujem da će radovi u Španskom krenuti ovaj mjesec. Isto tako, imamo brojne dječje vrtiće i škole na kojima radimo energetsku obnovu. Tu su još i tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzelovoj, uspinjača i okretište Mihaljevec", naveo je gradonačelnik.

Vrtići, ZET, digitalizacija gradske uprave

Zajmom Europske investicijske banke Grad također planira graditi nove vrtiće i škole te promijeniti vozni park ZET-a, čija će vozila ubuduće voziti na obnovljive izvore energije, a Tomašević je spomenuo i digitalizaciju gradske uprave kako bi postala učinkovitija te njezine usluge dostupne građanima i online.

"Kad gledamo kreditnu opterećenost Grada Zagreba, ona je i s ovim kreditom manja nego kada sam postao gradonačelnik. Grad je svake godine, u zadnjih deset godina, uzimao kredite za kapitalne investicije od komercijalnih banaka, no ove godine to neće biti slučaj", naglasio je Tomašević.

Šefica EIB-a: Spremni smo podržati investicije Grada Zagreba

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska istaknula je da će iznos od 207 milijuna eura pospješiti transformaciju Zagreba u zeleni, digitalni, moderan i održiv grad, grad koji je transparentan i dostupan građanima i investitorima.

"Zagreb se danas pridružio velikoj obitelji europskih gradova koji uživaju pogodnosti EIB-a. Svake godine EIB izdvaja 13 milijardi eura za gradove budućih generacija, za izgradnju socijalnih i priuštivih stanova, za održiv javni prijevoz i urbani razvoj", dodala je.

EIB je spreman podržati investicije Grada Zagreba, u skladu s njegovim prioritetima, istaknula je Czerwińska.

"Prednost koju imaju naši zajmovi je fleksibilnost. Mi omogućujemo cijeli paket, na gradovima je da donesu odluke o iznosima za svaki projekt. Tako možete u investicijski plan uvrstiti i male i velike projekte", rekla je potpredsjednica EIB-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.