Tonino Picula: Nisam Račanova kopija nego njegov politički sin

KANDIDAT za predsjednika SDP-a u intervjuu za Index govori da li je Račan bio autoritativan ili autoritaran, je li SDP profitirao na bolesti bivšeg predsjednika i otkriva kako je sa komunalcima oteo Zrin Republici Srpskoj.

Da li je predsjednik Glavnog odbora SDP-a, gradonačelnik Velike Gorice i bivši ministar vanjskih poslova "Račan poslije Račana", ne misleći pri tome samo na političku ostavštinu koju baštini nego i po imidžu: naočalama, trodnevnoj bradi, usporenom govoru i prvoboračkom statusu SDP-ovca s "dna kace"?

Da, "barakaš", "Solunaš". Ljudi često tako, nekad sa simpatijama, a nekad bez njih, označavaju nekoga tko je u nekoj priči od početka. S puno ponosa mogu reći da sam u SDP-u od njegovog nastanka, dakle 17 godina. Ali to nije prazna statistika. Zbog Ivice Račana sam ušao u politiku, jer tada je bio s jedne strane on kao veliki pozitivac, a s druge strane je bio ogroman negativac, Slobodan Milošević. Milošević me galvanizirao i zbog njega sam se malo prepao politički. Znao sam da nas nitko neće otjerati sa naših pragova ako to ne napravimo sami i da moram nešto napraviti kako nam ne bi bili u haustoru sljedeći mjesec, ali mi nije bilo svejedno kome ću se priključiti. U osvitu višestranačja vidio sam da je Ivica Račan osoba koja najbolje može zastupati nacionalne interese, ali ne zapostavljajući nešto što je bitno, voditi računa o socijalnoj ravnoteži. On za mene nije bio stranački šef nego puno više od toga."

"Uz Račana smo rasli"

Što kažete da je Račan, uzimajući u obzir sve komplimente koje o njemu govore , bio nezamjenjiv u stranci i da on ne bi otišao sa te pozicije da se nije teško razbolio, kao i na to što se svi u stranci stalno pozivate na Račana?

"Ovako ću vam odgovoriti na ovo pitanje: ja kad dođem ujutro pred ogledalo vidim Tonina Piculu, kad razgovaram s vama iz mene progovara Tonino Picula, ali Ivica Račan na mene puno utjecao!Račan nije bio autoritaran, on je bio autoritet, čak i političkim oponentima. Franjo Tuđman je svojim suradnicima govorio da je jedini koga priznaje na političkoj sceni Ivica Račan. On je sa svojim stavovima znao ostati u manjini u SDP-u. On je znao otvoreno reći da se sa nekim odlukama ne slaže, ali da će ih provoditi. Znao je tolerirati i drugačije pored sebe, a to što drugačiji od njega nisu znali izdržati cijelo vrijeme puta s njim, to govori o njihovoj nestrpljivosti.

"Ja sam bio premlad da bi se s njim konfrontirao, ali mi, koji smo u međuvremenu postigli političku afirmaciju to nismo ni htjeli, jer smo pored njega rasli i s njim se družili. On je bio naš politički mentor. Redatelj Krsto Papić je na pitanje što bi uradio da Orson Welles, koji je glumio u njegovom filmu, poželi malo sam režirati? Papić je rekao: Ništa, pa zamisli biti asistent geniju! Eto, takav je bio moj odnos s Račanom. Bio sam njegov politički sin"

Oba deklarirana predsjednička kandidata: Picula i Milanović se deklariraju kao timski igrači. Ne zvuči li to kao sakrivanje iza gomile nekoga tko bi po vokaciji trebao biti lider i to stranke koja kani doći na vlast?

Ja ne najavljujem timski rad, ja ga ostvarujem i kao netko tko je SDP-u priskrbio mogućnost da bude na vlasti u jednom velikom gradu. Samo u američkim filmovima pojedinac može srušiti sistem, ali u stvarnom životu i u politici ništa ne možete napraviti ako ne znate surađivati s ljudima. Ja volim raditi timski, ali sam spreman preuzeti odgovornost, a to moja zadnja politička epizoda u Gorici pokazuje."

"Nećemo dopustiti da agonija Ivice Račana postane agonija SDP-a"

"Mi pred budnim okom javnosti rješavamo unutarstranačke probleme. Javljaju se ambicije ali one neće poremetiti rad stranke. O načinu na koji ćemo izaći iz ove situacije, ovise naše izborne šanse. Nećemo dopustiti da agonija Ivice Račana postane agonija SDP-a", negirao je Picula da stanje u stranci nije baš tako idealno kao što se želi prikazati.

Da li je SDP planski profitirao na Račanovoj bolesti. Primjerice, tiskovne konferencije sa izvješćima o njegovom zdravstvenom stanju,  bile su popraćene plasiranjem metoda o povećanju mirovina?

"To je bilo slučajno, jer da se to namjerno događalo, to bi bilo prepoznato i SDP  bi bio kritiziran. Stvar je u tome da smo počeli prezentirati naše politike, čak godinu i pol prije izbora, što nitko toliko prije nije radio. Planski smo išli da prvo predstavimo gospodarsku politiku, koju je kreirao Ljubo Jurčić. Mi smo predstavljanjem gospodarske strategije uboli u sridu nudeći konkretne mjere i rješenja. To je prostor koji je SDP zauzeo prije drugih."

"Gledao sam Europu iz aviona kao ministar, a sada sam čvrsto na zemlji kao gradonačelnik Velike Gorice

Što poručujete onima koji Vam zamjeraju nedostatak karizme i tvrde da ste na veliku političku scenu došli pridržavajući se Račanovih skuta?

Karizma je stvar ukusa i procjene, neću se pozivati na karizmu, nego na rezultate. Ne samo sa malo godina u politici, nego sa malo godina u životu, sam napravio veliki pomak i u stranci, kao predsjednik Glavnog odbora i u Vladi, kada sam prije sedam godina bio najmlađi ministar vanjskih poslova u Europi. Gledao sam tada Europu iz aviona kao ministar, a sada sam čvrsto na zemlji kao gradonačelnik Velike Gorice. Pa sada ja ne znam da li mi je tu nedostatak karizme pomogao ili odmogao. To jednostavno nije bitno. U šarolikom ansamblu Račanove Vlade, koji je isključivo njegovom zaslugom funkcionirao, bio sam prema ocjeni javnosti najbolji ministar"

Usprkos percepciji Vašeg mandata u MVP-u kao uspješnog, činjenica je da iz tog vremena datira nesretni Sporazum Račan-Drnovšek

"Sporazum Račan-Drnovšek je bio samo parafiran i po Hrvatsku nije prouzročio ništa loše. Što se tiče Prevlake, ponosan sam što sam potpisom povratio Prevlaku Hrvatskoj. Na moru je ostao još jedan provizorij, oko kojeg se može dogovarati, ali povratka na ono kada je Prevlaka bila pod patronatom međunarodne zajednice više nema. Kritičari mog mandata u MVP-u zaboravljaju da je pod mojim mandatom Hrvatskoj vraćen stari grad Zrin na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine- Žao mi je što nisam imao vremena da riješimo i pitanje istočne granice na Dunavu.

Otvorena pitanja sa Slovenijom nisu riješili ni moji prethodnici ni nasljednici

Mislite li da je Vlada u kojoj ste bili ministar, pa i ministarstvo kojem ste bili na čelu, bilo previše popustljivo prema Sloveniji?

"Ne zaboravite da je Slovenija najbolji tranzicijski đak i da njihova pregovaračka pozicija nije od jučer. Naša Vlada je pokušala riješiti te probleme i razgovarali smo o nuklearci Krško, Ljubljanske banke, ali ta otvorena pitanja su i danas na stolu Sanaderove Vlade, kao što su bile i kod Valentićeve i Matešine i morati ćemo sačekati još nekoliko godina, do ulaska Hrvatske u EU da se situacija riješi"

Imate li kao kandidat za predsjednika SDP-a  potporu baze i premijerske ambicije?

"Želim postati predsjednik SDP-a i to je moja prva ambicija. Kada govorimo o premijerskom mjestu trebamo uzeti u obzir okolnosti u demokratskoj Europi, pa čak i u Hrvatskoj. Naš gost je sada bio Gerhard Schroeder, koji je u dva navrata osvojio premijerski mandat u Njemačkoj, a u isto vrijeme su Lafontaine i Muentefering vodili stranku SPD. Rezultat je da su i Njemačka i njemačka socijaldemokracija prosperirale. U Hrvatskoj imamo primjer HNS, sa predsjednicom stranke Pusić i kandidatom za premijera Čačićem. Stranke imaju političko i operativno krilo. Što se tiče potpore u stranci, velikogorička stranačka organizacija me kandidirala, ali uvjeren sam da se podrška meni neće zaustaviti na Turopolju"

Koliki je Bandićev značaj u izboru za predsjednika stranke, uzimajući u obzir njegovu specifičnu političku težinu. Kojem će se on prikloniti carstvu, ako ne svom, odnosno svojoj kandidaturi i mislite li da je Vaša kandidatura preuranjena?

Milanu Bandiću njegov status nije pao s neba. On je dugo vremena gradio svoju poziciju i u stranci. On je također "barakaš" kao ja i nije pobjegao dok je HDZ-ov tsunami vitlao Hrvatskom. Potpuno je prirodno da ima ambicija, ali kao će je on izraziti i kada, to prepuštam njemu. Moja kandidatura nije ni zakašnjela ni preuranjena, ali ne bih želio komentirati ostale kandidate. Želio bih da kandidati pokriju što je moguće više tipove članova i simpatizera naše stranke

Račan je radio "izlaznu strategiju"

Za koga bi na izbornoj konvenciji  glasao Ivica Račan?

"Mislim da je on sa svojom ostavkom povukao jedan od markantnijih političkih poteza. Kada je rekao novu snagu, mislio je na unutarnju snagu, koja je u nama, jer mi imamo najdulju kadrovsku klupu. Da je htio, on bi se izravno izrazio, ali ona je i ovako vrlo glasna. On je u svojoj poruci bio vrlo jednoznačan, jer naš statut je tu vrlo jasan: nakon predsjednikove ostavke mi u roku od 90 dana moramo izabrati novog vođu stranke. Račan je vjerovao da bolest može pobijediti, a kada je do pogoršanja došlo, on nije kalkulirao. On je ionako planirao svoj odlazak iz politike. Radio je izlaznu strategiju za poslije izbora 2007."

Hoćete li se osjećati kao gubitnik ako ne uspijete postati prvi čovjek stranke?

"Ja bih se osjećao neuspješno da se nisam kandidirao. Nakon što sam toliko dugo u stranci, ne mogu zamisliti da izbor predsjednika prolazi bez mene. Emotivno sam i intimno vezan i bio bi neozbiljan da ostanem izvan svega. Dao sam do znanja da ne kalkuliram i volio bi da to motivira one koji nemaju moju biografiju i rezultate, ali da pokažu želju. Ako ne postanem predsjednik i jasno pokazujem do kud moje ambicije idu"

"Što nisam uspio u uniformi, ostvario sam u odijelu"

U biografiji ističete kako ste dragovoljac Domovinskog rata od 1991. ali o tome postoje neke oprečne informacije, možete li nam prepričati Vaš ratni put?

"Bio sam član doborovoljačke jedinice Sv. Mihovil, koja se prijavila u Zagrebu u rujnu 1991. Bio sam dragovoljac nekoliko mjeseci. Bio sam u Zagrebu i stavio sam se na raspolaganje MUP-u u Šibeniku. Sudjelovao sam u završnim operacijama HV-a nakon Oluje na Baniji: mobiliziran sam u rujnu 1995 i ostao na ratištu kod Hrvatske Kostajnice do studenog iste godine. Ono što nismo uspjeli u uniformi i čizmama, vratili smo u odijelu i penkalom, kada sam nakon izbora 2000, postao ministar vanjskih poslova, pregovorima smo vratili grad Zrin kod Hrvatske Kostajnice. Ponosan sam što smo uspjeli u tim pregovorima jer s druge strane je stajala Republika Srpska, koja se prilično tvrdo držala."

"U jednom momentu, na granici kada smo dosegli prevagu s našim argumentima, ja sam poslao komunalce da zauzmu mjesto gdje će biti granična točka. Tako smo dosegli hrvatski suverenitet, iako su neki govorili da treba slati specijalce, ja sam se odlučio za komunalce."

Osim SDP-a, čiji je rejting rastao paralelno sa Račanovom bolesti, bitno je spomenuti rast HSP, koji je također konstanta. Da li je u nekim fantastičnim projekcijama moguća koalicija SDP-HSP , na državnoj razini , čisto da ne bi došlo do ponavljanja izbora, ako SDP i HDZ ne budu mogli sastaviti Vladu?

"Nema zabranjenih tema, ali je potreban realan pogled na stvari. HSP je prevalio ogroman put od onog od prije desetak godina. Ali oni će kako se budu približavali izbori isticati teme koje ih razlikuju od ostalih jer žele zadržati svoju poziciju i svoju publiku."

Naravno, ali ako ćemo banalizirati, ako je HDZ mogao ostvariti većinu i sastaviti Vladu uz pomoć SDSS-a, zašto se ne bi mogli dogovoriti partijaši i pravaši?

HDZ je tu okajavao neke svoje stare grijehe, ali SDP nema razloga okajavati svoje. Sanader je želio pokazati da je preobrazba stranke pod njim izvršena i koalicija sa srpskom strankom je služila da se HDZ malo propere.  Distanca između SDP-a I HSP-a je još uvijek takva da se ne može govoriti o takvoj suradnji između naših stranaka. Naravno da nas nešto nakon 16 godina paralelnog djelovanja povezuje, barem puno više nego prije deset godina, ali distanca ostaje i dobro je da postoji, zbog heterogenosti biračkog tijela i takvu podjelu treba poštovati"

Račan je u svojoj političkoj oporuci početkom obraćanja jasno pokazao da vam ostavlja i "drugove i drugarice". da li će vam taj dio izbornog tijela uzeti čelnici nove Ljevice: Ninić i Vladimir Bebić?

"Ne podcjenjujući nikoga, a pogotovo ljude koje poznajem, duboko sam uvjeren da će lijevo usmjereni birači glasati za nas."

Ima li šanse da zajednički premijer SDP-a i HNS-a postane Radimir Čačić, koji je odavno započeo predizbornu kampanju?

"Samostalno izlazimo na izbore i razmišljamo o vlastitom mandataru vlade, ali naravno da sa HNS-om imamo zajednički cilj: micanje HDZ-a s vlasti i naravno da možemo to zajednički poručiti našim biračima, ali neće biti zajedničkih lista."

Koji izbori će Vam biti lakši: lipanjski za predsjednika stranke ili oni u studenom, parlamentarni?

Ako dobro odradimo ove stranačke, možemo mirno i bez ikakve bojazni čekati one za Sabor na jesen.

Zvonko Alač

Foto: Hrvoje Pilić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.