Tony Blair na Kosovu upoznao Toniblera, Toniblera, Toniblera, Toniblera i Toniblera

Foto: X

Bivši britanski premijer Tony Blair otputovao je jučer na Kosovo kako bi obilježio 25 godina od završetka kosovskog rata sa Srbijom. Dočekala ga je topla dobrodošlica od predsjednice Vjose Osmani, skupine djece koja su mahala britanskim zastavama i petorice muškaraca po imenu Tonibler.

Oni su dobili ime po Blairu zbog njegove uloge u oslobađanju zemlje. Blair je kao britanski premijer pomogao organizirati međunarodnu koaliciju za pokretanje zračnih napada kako bi prisilio jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da okonča svoju vojnu kampanju. 

Blair stoga uživa status heroja u Prištini. Sutra će biti otkriven bivšeg britanskog čelnika koji će biti postavljen na Bulevaru Blair u gradu Ferizaju. Ovo nije prvi put da se Blair susreće sa svojim imenjacima. 2010. je tijekom posjeta Prištini upoznao devet dječaka nazvanih u njegovu čast.

Nije jedini svjetski čelnik kojeg se cijeni na Kosovu

Tada su mu ispričali da je njegovo ime "prilično uobičajeno" na Kosovu. Blair je na posebnoj sjednici kosovskog parlamenta izjavio kako ne žali zbog svog zalaganja za Kosovo, piše Politico

"Susret s kosovskim izbjeglicama u kampovima u blizini Skoplja, slušanje njihovih srceparajućih priča o raseljenosti i okrutnosti, njihova licima koja očajnički traže pomoć. Pomogli smo i nikada nisam požalio", poručio je.

Blair nije jedini svjetski čelnik iz 1990-ih kojeg se cijeni na Kosovu. Ulica u Prištini je nazvana po bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, dok  bivša američka državna tajnica Madeleine Albright ima svoj spomenik. Clinton i Madeleine također su uobičajena poslijeratna imena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.