Evo što znamo o mostu u Baltimoreu, brodu koji ga je udario i luci

Foto: EPA

DANAS se u američkom gradu Baltimoreu u saveznoj državi Maryland veliki most Francist Scott Key srušio u rijeku nakon što je u njega udario kontejnerski brod, koji se potom zapalio.  

Na mostu je bilo više vozila, koja su nakon urušavanja mosta završili u rijeci. Spasioci još uvijek tragaju za najmanje desetero ljudi, a guverner države je proglasio izvanredno stanje. 

 

Most 

Most Francis Scott Key od 2.57 kilometara izgrađen je od čelika, a otvoren 1977. Radilo se mostu s četiri trake koji je bio dio međudržavne ceste 695 i služio kao glavna ruta duž obilaznice koja okružuje grad Baltimore, piše The Guardian.

Ime je dobio po autoru američke nacionalne himne. Njime godišnje prođe 11.5 milijuna vozila. Na video snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se kako se brod zabija u most, nakon čega se urušava u rijeku. 

Brod 

Kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura udario je u most oko 1.30 ujutro. 290 metara dugi brod napustio je Baltimore u 1 ujutro i krenuo je prema glavnom gradu Šri Lanke, Colombu. Brod je unajmila kompanija Maersk. Upravitelj broda, Synergy Marine Group, je priopćio da nitko od posade nije ozlijeđen.  

Brod Dali "ostao je bez pogona" dok je napuštao luku, a posada na brodu upozorila je dužnosnike Marylanda na moguću nesreću, objavio je ABC News, koji se poziva na neklasificirano izvješće američke obavještajne službe. 

"Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom", citirao je ABC američku Agenciju za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture. 

Luka 

Luka u Baltimoreu jedna od najprometnijih u zemlji i važno središte za brodarstvo na istočnoj obali SAD-a, posebno za prijevoz cestovnih vozila. Promet u luci je do daljnjega obustavljen zbog urušavanja mosta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.