Kuće kod Splita obranjene od požara. "Situacija je puno bolja nego noćas"

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sinoć iza 21 sat došlo je do pogoršanja stanja na požarištu između Gornjeg i Donjeg Sitnog te se ponovno aktivirao požar. Požar u Gornjem Sitnom bio je ugašen tijekom dana, no aktivirao se navečer nešto južnije, i to zbog jačanja bure, izvijestila je Dalmacija danas.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je jutros za N1 da je noćas bilo dosta vatre, no kuće su obranjene, te da je zaustavljeno napredovanje požara. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen - zadobio je iščašenje ramena.

"Cijelu noć na tom dijelu požarišta bila je panika, ali kuće su obranjene i požar je jutros stavljen pod kontrolu", rekao je Hini zapovjednik požarišta u splitskoj vatrogasnoj postrojbi Marinko Bogdan. 

Na cijelom požarištu u Žrnovnici trenutačno je 298 vatrogasaca i 80 vozila, rekli su vatrogasci.

"Situacija je puno bolja nego noćas"

"Situacija na terenu je puno bolja nego noćas. Imamo još nešto malo aktivnog požara, a to je na nepristupačnom terenu. Očekujemo dva kanadera koja će to pokušati riješiti", izjavio je za Jutarnju kroniku Hrvatskog radija zapovjednik DVD-a Klis Zoran Cicvara.

Dodao je kako su vremenske prilike mirne, vjetra nema i očekuju da će tako i ostati. Izvijestio je i da su lokalne ceste otvorene za sav promet, prenosi HRT.

Požar je gorio svega 200 metara od mjesnog groblja, dok je u mjestu Lolići bio tek 15 metara od kuća. Ljudi su bili u panici, a s obzirom na to da se vijest o požaru proširila, turisti otkazuju svoje rezervacije, piše Dalmacija danas. 

Vatrogasci su bili prisiljeni gasiti požar s ceste

Vatrogasci su sinoć izvijestili da je situacija prilično ozbiljna. Vatra se širila na dva fronta - prema Sitnom Gornjem i Sitnom Donjem, a teren je jako nepristupačan, pa su bili prisiljeni gasiti požar s ceste. Kazali su da nije bilo ugroze za kuće ni građane.

Požar prema Donjem Sitnom

Objavljuje Vatrogasci - 193 u Srijeda, 28. kolovoza 2024.

"Formirana je vatrogasna linija za obranu kuća. Noćas će opet prioritet biti na zaštiti domova. Nakon što su jučer i prekjučer zaštićeni u Donjem Sitnom i u Žrnovnici, vatra se rasplamsala u Gornjem Sitnom, odakle večeras prijeti", rekli su vatrogasci za Dalmatinski portal.

Tucaković: Požar je buknuo na zapuštenom terenu

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je sinoć za HRT rekao da je konfiguracija terena na području Žrnovnice vrlo teška zbog vrlo velike zapuštenosti površina.

"Trave ima puno i visoka je. Zbog grmljavinskog nevremena su se površine zapalile", rekao je Tucaković. Na istom području je u posljednjih nekoliko godina požar izbio par puta.

Tucaković je rekao da je izgorjelo 700 hektara te istaknuo da bi eventualni požar na nekom drugom terenu vatrogasci mogli podnijeti unatoč tome što je golema koncentracija vatrogasnih snaga na području Žrnovnice.

"Aktivirao se požar na predjelu Grabovac, Sitno Donje. Radi se o nepristupačnom terenu, gdje nema puta ni za ljude ni za vozila. To je neprohodno, daleko, puše vjetar, napravit ćemo što možemo. Puno nas je na terenu, čekat ćemo ga na putevima, ali je zbog nepristupačnosti ovo veliki problem", kazao je za Radio Dalmaciju vatrogasni zapovjednik Marinko Bogdan.

Zbog požara turisti otkazuju rezervacije

Nino Ordulj, vlasnik vile Nino u Sitnom Gornjem, kaže za Dalmaciju danas kako su mu gosti koji su trebali doći krajem rujna otkazali rezervaciju jer se boje požara.

Još prije dva dana se moglo vidjeti da sve više turista odlazi i napušta iznajmljene apartmane u Žrnovnici i obližnjoj Podstrani u strahu od širenja požara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.