Transparency International: Hrvatskoj kronično nedostaje pravomoćnih presuda

TRANSPARENCY INTERNATIONAL je jučer objavio priopćenje u kojemu od Hrvatske traži jačanje borbe protiv korupcije, ali i osiguravanje da provedba mjera protiv korupcije postane nepovratan proces.

TI piše da u Hrvatskoj raste broj istraga slučajeva korupcije na visokoj razini, no upozoravaju da "kronično nedostaje" pravomoćnih presuda i oduzimanja nezakonito stečene imovine, što u pitanje dovodi "političku nepristranost policije i tužitelja". Iz organizacije su se oglasili nakon što je jučer Hrvatska zatvorila još dva poglavlja u pristupanju EU te upozoravaju kako imamo "određen broj značajnih problema koje treba riješiti".

"Nedostaje političke volje za borbu protiv korupcije u određenim područjima"


Posebno ističu probleme koji se pojavljuju u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. "Aktivisti civilnog društva upozoravaju da hrvatske reformske mjere moraju biti stalne i nepovratne i podržane dostatnim kapacitetima za njihovu provedbu. Postoji zabrinutost da nedostaje jasne političke volje za borbu protiv korupcije u određenim područjima. Puna i primjerena provedba svih reformi bitna je kako bi se osigurala opipljiva i trajna poboljšanja za hrvatske građane i za vjerodostojan proces proširenja", pišu iz TI-ja.

Upozoravaju da do sada nismo definitivno riješili pitanje sukoba interesa. Sporan im je i Zakon o golfu koji derogira pravo na vlasništvo i "povećava rizik od korupcije na razini lokalnih vlasti". Po TI-ju Hrvatska mora bolje zaštititi i svjedoke, zviždače, istraživačke novinare i branitelje ljudskih prava te aktiviste koji se bore protiv korupcije i za veću transparentnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.