Traže se sankcije za turista koji je ubio labuda: "Učinit ćemo sve da bude kažnjen"

Ilustracija: Index

O SLUČAJU usmrćivanja labuda nakon što je na njega u Skradinu s jahte skočio turist oglasili su se i iz udruge Prijatelji životinja. Zatražili su hitni nadzor i prekršajnu prijavu protiv mađarskog turista.

>> Stranac skočio s jahte na labuda i ubio ga: "Mučio se. Djeca na brodu su se smijala"

>> Svjedok smrti labuda: Policija nije uzela moj iskaz. Kako znaju da je bilo slučajno?

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti. 

"Povodom činjenice da je u nedjelju u popodnevnim satima (oko 17 sati) u Skradinu stranac svjesno skočio s vrha jahte ravno na labuda pri čemu ga je smrtno ranio, zatražili smo hitni nadzor i prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode.

Naime, policija je utvrdila da u spornom slučaju nema elemenata kaznenog djela i da skok na labuda nije bio s namjerom (unatoč dokazima i brojnim svjedocima koji su vidjeli da se publika na brodu smijala činu optuženog te da je njegov prijatelj sve to snimao mobitelom). Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da osiguramo da slučaj ne prođe nekažnjeno i da se optuženog tereti prema Prekršajnom zakonu, kada već neće prema Kaznenom.

Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama određena je visina naknade za ubijanje pojedinog primjerka posebno zaštićenih vrsta: - crvenokljuni labud (Cygnus olor) 3600 kuna; žutokljuni labud (Cygnus cygnus) 9600 kuna. Po izjavama svjedoka, labud se još par minuta užasno mučio- nije mogao podignuti vrat i naposlijetku je i umro...", poručili su iz Prijatelja životinja na Facebooku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.