Tri žene na Floridi oslijepile zbog neodobrenog tretmana matičnim stanicama

Foto: 123rf

TRI ŽENE na Floridi oslijepile su nakon što su primile tretman matičnim stanicama za poboljšanje vida u jednoj klinici.

Liječnici upozoravaju na rizik obavljanja medicinskih zahvata u takvim klinikama.

Imale funkcionalan vid


"Ove žene su imale prilično funkcionalan vid prije zahvata...a sljedećeg dana su oslijepile", rekao je oftalmolog Thomas Albini sa Sveučilišta u Miamiju. Njegov tim je pregledao tri žene nakon spornih tretmana.

Jedna žena je u potpunosti oslijepila, dok su druge dvije oslijepile prema zakonskim standardima, a malo je vjerojatno da će se njihov vid popraviti.

Oftalmolog Albini je rekao kako su se žene podvrgle zahvatu koji uopće nije odobren. Niti je dokazano da je efikasan niti je testiran na ljudima.

Predmet istraživanja

Znanstvenici već duže vrijeme proučavaju upotrebu matičnih stanica, što uključuje i korištenje matičnih stanica u liječenju problema s vidom.

Međutim, stručnjaci koji se bave istraživanjem izdali su upozorenja o klinikama koje nude tretmane matičnim stanicama koji nisu odobreni.

Prema izvještaju, tri žene su u 70-im i 80-im godinama života, a za tretman su platile 5.000 dolara. Imale su makularnu degeneraciju koja im je onemogućavala oštar centralni vid, a koja je ujedno i vodeći uzrok slabijeg vida kod osoba starijih od 50 godina života.

Svaka od njih dobila je injekciju u oba oka, a u njoj su bile stanice koje su liječnici u toj klinici dobili iz njihovog masnog tkiva.

Dvije žene su podnijele tužbe protiv klinike, a njihov odvjetnik je rekao kako su postupci privedeni kraju, ali nije komentirao rezultate tužbi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.