Trump bio kod Rogana 3 sata, kasnio na skup. "Ako pobijedim, ovo su mi zadnji izbori"

Screenshot: YouTube

Ovaj članak u prvoj verziji nosio je naslov “Ovo su posljednji izbori”, čime je Trumpova izjava nepošteno predstavljena. Trump nije izjavio da će ovo biti posljednji izbori, nego da će biti posljednji izbori na kojima će se natjecati ako pobijedi. Ispričavamo se čitateljima.

U dugo očekivanom intervjuu bivši američki predsjednik i ovogodišnji republikanski kandidat Donald Trump dotaknuo se širokog spektra kulturnih i političkih pitanja u trosatnom razgovoru s Joeom Roganom, voditeljem jednog od najpopularnijih podcasta na svijetu.

Podcast, koji je trajao toliko dugo da je Trump na kraju kasnio na svoj skup u Traverse Cityju u Michiganu, bio je još jedan primjer Trumpove strategije okretanja netradicionalnim medijima uoči izbora. Rogan, koji ima više od 17 milijuna pretplatnika na YouTubeu, predstavlja platformu s velikim dosegom koja omogućuje Trumpu da dopre do specifične publike i iznese svoja stajališta bez zadrške.

Razgovor je obilježio koloplet poznatih tema koje je Trump iznosio u svojim kampanjama, ali i novih kontroverznih komentara. Bivši predsjednik je izjavio kako rat u Ukrajini "nikad ne bi započeo" da je on bio predsjednik, kritizirao je medije zbog navodnog favoriziranja potpredsjednice Kamale Harris tijekom kampanje i opetovano naglašavao da su demokrati "opasniji od stranih neprijatelja". Također se osvrnuo na svoju tvrdnju o "pokradenim" izborima 2020., navodeći da su promjene u izbornim zakonima, koje su provedene zbog pandemije, bile nelegitimne bez zakonodavnog odobrenja.

Rogan ga pitao o "ukradenim" izborima

Trumpove tvrdnje o izborima 2020. privukle su veliku pažnju tijekom intervjua, a Rogan ga je pitao za konkretne primjere kako su ti izbori, po njemu, "pokradeni". Trumpov odgovor ostao je nejasan i temeljen na tvrdnji da su promjene provedene bez potrebnog zakonodavnog odobrenja, referirajući se na olakšane uvjete za glasanje tijekom pandemije, što je nazvao "nezakonitim".

Ovaj intervju bio je i prilika da Trump iznese svoj stav prema eventualnom drugom mandatu, rekavši da će, ako pobijedi, to biti "posljednji izbori" na kojima će se natjecati, ali je bio neodređen u vezi s mogućnošću novog kandidiranja u slučaju poraza. "Ako pobijedim, to će biti moji posljednji izbori", rekao je Trump, naglašavajući potrebu za "poštenim izborima" kao ključnu poruku.

Trumpova retorika u završnim tjednima izbora postaje sve radikalnija, uključujući prijetnje da će zatvoriti svoje političke protivnike i oduzeti licence medijima za koje smatra da su pristrani. Takav pristup njegove protivnike navodi na zaključak da posjeduje "diktatorske instinkte", što je dodatno istaknuto nakon komentara njegovog bivšeg šefa kabineta Johna Kellyja, koji je izjavio da Trump odgovara definiciji fašista. Trump je odbacio tu tvrdnju, nazivajući sebe "vrlo iskrenim tipom" te naglasio da se ponašao "suprotno od diktatora".

Izvanzemaljci i konfederalni generali

Rogan je postavio Trumpu pitanja o izvanzemaljcima. Trump je komentirao kako "nema razloga zašto Mars i drugi planeti ne bi imali oblike života". Rogan ga je odmah ispravio, navodeći da na Marsu nema znakova života, na što je Trump odgovorio da bi "možda mogao postojati život koji ne prepoznajemo".

Rogan je također usmjerio razgovor prema povijesnim ličnostima, posebno Robertu E. Leeju, kontroverznom konfederalnom generalu iz vremena Američkog građanskog rata. Trump je, kao i ranije, Leeja nazvao "genijem", na što se Rogan ogradio rekavši da se radi o "strateškoj vrijednosti generala", s čim se Trump složio. Rogan je kasnije primijetio da bi Trumpovi komentari o Leeju mogli u javnosti biti interpretirani kao podrška Konfederaciji. "Trump bi možda želio da je u građanskom ratu pobijedio Jug", dodao je Rogan.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.