Dogovoren sastanak Zelenskog i Trumpa. "Dragi Donalde, javite mi ako ste u gradu"

Foto: EPA

Donald Trump sastat će se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon više dana tijekom kojih se govorilo da je taj susret malo vjerojatan. Republikanski predsjednički kandidat najavio je susret koji bi se trebao održati u njegovom Trump Toweru u New Yorku.

Zelenski se nalazi u SAD-u kako bi sudjelovao na Općoj skupštini UN-a i jedan je u nizu stranih dužnosnika koji su se željeli sastati s Trumpom u posljednjim tjednima prije izbora 5. studenog. Trumpova odluka da se sastane s ukrajinskim šefom države uslijedila je nakon nekoliko dana u kojima su dužnosnici kampanje i ljudi bliski bivšem predsjedniku naznačili da je takav sastanak malo vjerojatan.

Zelenski: Moramo težiti da se međusobno razumijemo

Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social podijelio mail koji je navodno uputio Zelenski. "Biste li, molim vas, bili tako ljubazni da ovu poruku predsjednika Zelenskog prenesete predsjedniku Trumpu?" počinje mail. 

"Dragi Donalde, nadam se da ste dobro. Sjećam se telefonskog razgovora s vama - stvarno je bio dobar. Svi mi u Ukrajini želimo završiti rat s pravednim mirom. Zbog toga moramo težiti da se međusobno razumijemo i budemo u kontaktu. 

Prije nekoliko dana zatražili smo sastanak s vama i stvarno želim čuti vaše mišljenje izravno i iz prve ruke. Znate da uvijek s velikim poštovanjem govorim o svemu što je vezano uz vas i tako treba biti. Mogu biti u New Yorku u petak, što bi bilo dobro vrijeme za susret.

Vjerujem da je važno da imamo osobni kontakt i da se razumijemo 100 posto. Javite mi ako ste u gradu u to vrijeme, stvarno bih volio da se naš susret održi, kao dio naših nastojanja da okončamo ovaj rat na pravedan način. S poštovanjem, Volodimir", navodi se. 

Trump kritizirao milijarde dolara pomoći Kijevu

"Kao što znate, Zelenski je zatražio susret sa mnom. Sastat ćemo se sutra oko 9:45 u Trump Toweru", potvrdio je Trump kasnije na konferenciji za novinare. Trump je više puta rekao da bi zaustavio rat Rusije i Ukrajine "u 24 sata", ali nikada nije pojasnio na koji način.

Posljednjih mjeseci posebno je kritičan prema milijardama dolara američke pomoći Kijevu u ratu protiv Moskve te je pozvao Europu da "se pomakne". Zelenski se već sastao s predsjednikom na odlasku Joeom Bidenom i potpredsjednicom i demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.