Trump ima plan za kraj rata u Ukrajini. Reagirala Rusija

Foto: EPA

Dva ključna savjetnika Donalda Trumpa predstavila su plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini ako pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom. Plan uključuje moguću obustavu dostave oružja Ukrajini ako ne bude htjela pregovarati s Rusijom o kraju rata. 

Sjedinjene Države bi istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo povećanom američkom potporom Ukrajini, rekao je u intervjuu umirovljeni general-pukovnik Keith Kellogg, jedan od Trumpovih savjetnika za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

Prema planu koji su izradili Kellogg i Fred Fleitz, koji su bili važni članovi Trumpovog Vijeća za nacionalnu sigurnost tijekom njegovog predsjedničkog mandata, tijekom mirovnih pregovora došlo bi do prekida vatre na temelju trenutnih linija bojišnica.

Trump pozitivno reagirao

Predstavili su svoju strategiju Trumpu, a bivši predsjednik je pozitivno odgovorio, rekao je Fleitz. "Ne tvrdim da se složio s tim ili da se složio sa svakom riječju, ali bili smo zadovoljni njegovom reakcijom", rekao je.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung rekao je da se samo izjave Trumpa ili ovlaštenih članova njegove kampanje trebaju smatrati službenima.

Strategija koju su zacrtali Kellogg i Fleitz dosad je najdetaljniji plan suradnika Trumpa, koji je rekao da bi mogao brzo riješiti rat u Ukrajini ako pobijedi predsjednika Joea Bidena na izborima 5. studenoga, iako nije govorio o pojedinostima i detaljima kao bi to proveo.

Ovakav stav bio bi promjena u pristupu SAD-a ratu u Ukrajini te bi naišao na protivljenje europskih saveznika, ali vjerojatno i unutar Trumpove Republikanske stranke.

Rusija: Svaki mirovni plan mora odražavati stvarnost na terenu

Rusija je brzo reagirala na Trumpov plan. Kremlj je rekao da bi svaki mirovni plan koji predloži buduća Trumpova administracija morao odražavati stvarnost na terenu, ali da je ruski predsjednik Vladimir Putin ostao otvoren za razgovore.

"Vrijednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters.

"Predsjednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje stvari na terenu", rekao je. "Ostajemo otvoreni za pregovore", rekao je.

Peskov je rekao da nedavne Putinove prijedloge za mir nisu prihvatili ni Zapad ni Ukrajina. "Znate da je Putin nedavno izašao s mirovnom inicijativom, koju, nažalost, nisu prihvatili ni Zapad ni sami Ukrajinci", rekao je.

Detalji plana

Temeljni elementi plana Trumpovih suradnika navedeni su i u publikaciji Trumpovog stožera. Kellogg je rekao da bi bilo ključno brzo dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački stol ako Trump pobijedi na izborima.

"Reći ćemo Ukrajincima: 'Morate doći za pregovarački stol, a ako ne dođete, podrška Sjedinjenih Država će prestati'", rekao je. "Putinu ćemo, s druge strane, reći da ćemo, ako se on ne pojavi na pregovorima, Ukrajincima isporučiti sve što je potrebno da prevladaju na terenu", dodao je.

Prema planu, Moskva bi također bila prinuđena na pregovore s obećanjem da će članstvo Ukrajine u NATO-u biti odgođeno na duže razdoblje.

Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu u veljači 2022., a trenutno stanje na terenu ne ide u korist Ukrajincima koji inzistiraju na cjelokupnom održanju teritorijalnog integriteta. Rusija trenutno u potpunosti kontrolira Krim, najvećim dijelom Luhansk, a značajne dijelove teritorija nadzire i u ostale tri anektirane ukrajinske pokrajine, Zaporižji, Hersonu i Donjecku.

>> Pogledajte karte. Ovako bi izgledala Ukrajina kad bi rat završio sada

Fleitz je rekao da Ukrajina neće morati službeno ustupiti teritorij Rusiji prema njihovom planu. Ipak, rekao je, malo je vjerojatno da će Ukrajina u skorije vrijeme povratiti kompletnu kontrolu nad cijelim svojim teritorijem. "Naša je zabrinutost da je ovo postao rat iscrpljivanja koji će ubiti cijelu generaciju mladih muškaraca", rekao je.

Sigurnosna jamstva

Trajni mir u Ukrajini zahtijeva dodatna sigurnosna jamstva za Ukrajinu, rekli su Kellogg i Fleitz. Fleitz je dodao da će "naoružavanje Ukrajine do zuba" vjerojatno biti ključni element toga.

"Predsjednik Trump je više puta izjavio da će prioritet u njegovom drugom mandatu biti brzo pregovaranje o okončanju rusko-ukrajinskog rata", rekao je Trumpov glasnogovornik Cheung. "Rat između Rusije i Ukrajine nikada se ne bi dogodio da je Donald Trump bio predsjednik. To je tako tužno", kazao je.

Bidenova kampanja rekla je da Trump nije zainteresiran za suprotstavljanje Putinu.

"Donald Trump hvali Vladimira Putina kad god mu se ukaže prilika i jasno je dao do znanja da se neće protiviti Putinu niti se zalagati za demokraciju", rekao je glasnogovornik Bidenove kampanje James Singer.

Pitanje teritorijalnog integriteta

Putin je ovog mjeseca rekao da bi rat mogao završiti ako Ukrajina pristane odustati od svojih ambicija da se pridruži NATO-u i odustane od četiri istočne i južne pokrajine na koje Rusija polaže pravo.

Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prošlog tjedna francuski i britanski veleposlanici ponovili su svoje stajalište da se miru može težiti samo kada se Rusija povuče s ukrajinskog teritorija, na čemu Kijev inzistira.

Nekoliko analitičara također je izrazilo zabrinutost da bi plan Kellogga i Fleitza mogao dati Moskvi prednost u razgovorima.

"Ono što Kellogg opisuje je proces usmjeren prema Ukrajini koja se odriče cjelokupnog teritorija koji Rusija sada zauzima", rekao je Daniel Fried, bivši pomoćnik državnog tajnika koji je radio na ruskoj politici.

Tijekom prošlotjednog intervjua Trump je isključio upućivanje američkih trupa u Ukrajinu i činio se skeptičnim prema tome da Ukrajina postane članica NATO-a. Nagovijestio je da će brzo prekinuti pomoć Kijevu ako bude izabran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.