Trump optužio laburiste za miješanje u izbore. Britanski premijer to odbacuje

Foto: EPA

Britanski laburistički premijer Keir Starmer odbacio je optužbe tima Donalda Trumpa o miješanju njegove stranke u američke predsjedničke izbore u korist demokratske kandidatkinje Kamale Harris.

Tim koji vodi Trumpovu predsjedničku kampanju priopćio je da je američkom Saveznom izbornom povjerenstvu podnio prijavu protiv vladajuće britanske Laburističke stranke, optuživši ih za "nezakonito strano miješanje i doprinos kampanji, uključujući i financijski", demokratske kandidatkinje za predsjednicu.

"Kampanja Kamale Harris je prihvatila i pribjegla stranoj nezakonitoj pomoći"

Trumpovi odvjetnici tvrde da takva pomoć stranih aktera predstavlja kršenje američkih zakona o financiranju kampanja. "Kampanja Kamale Harris je prihvatila i pribjegla stranoj nezakonitoj pomoći, što je još jedan pokušaj u nizu antiameričkih pokušaja miješanja u izbore", rekla je Susie Wiles, jedna od vodećih osoba Trumpove kampanje.

Kao dokaz miješanja britanskih laburista u američke izbore, Trumpov izborni stožer navodi medijska izvješća o tome da su dužnosnici Laburističke stranke proteklih mjeseci putovali u SAD kako bi ponudili savjete kampanji Kamale Harris. Među njima su bili i Morgan McSweeney, šef kabineta britanskog premijera Kiera Starmera, zatim Matthew Doyle, šef komunikacija u uredu premijera, te McSweeneyeva savjetnica za strateška pitanja Deborah Mattinson. 

Kao dokaz u prijavi nudi se i objava Sofie Patel, šefice operacija u Laburističkoj stranci, na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, gdje je napisala (i u međuvremenu obrisala tu objavu) da čak stotinjak sadašnjih i bivših stranačkih dužnosnika Laburističke stranke putuje u SAD s ciljem da pomogne u kampanji potpredsjednice Harris. 

Pozvala je na akciju i volontere, obećavši da će im "organizirati smještaj".

Starmer: Članovi Laburističke stranke su putovali na takve angažmane u SAD dobrovoljno. To su činili i prije

Britanski premijer Starmer komentirao je novinarima, tijekom putovanja na summit članica Commonwealtha u Samoi, da su članovi Laburističke stranke putovali na takve angažmane u SAD-u praktički u svakom izbornom ciklusu na dobrovoljnoj osnovi.

"Sve što su činili tijekom prethodnih izbora to sada rade i na ovim. Vrlo jednostavno", rekao je Starmer.

Također je ocijenio da optužbe da laburisti pomažu u kampanji Kamale Harris neće naštetiti njegovom "dobrom odnosu" s Donaldom Trumpom.

"Proveo sam vrijeme u New Yorku s bivšim predsjednikom Trumpom, večerali smo skupa i uspostavili dobar odnos. Imali smo dobru, konstruktivnu raspravu i kao premijer Velike Britanije radit ću s bilo kim koga američki narod izabere za predsjednika", rekao je Starmer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.