JEDNA osoba je umrla, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordeauxu u Francuskoj, nakon što su pojeli otrovane sardine u restoranu. Ondje je došlo do pojave botulizma, ozbiljne neurološke bolesti koja se obično uzrokuje konzumiranjem hrane koja nije bila pravilno čuvana, piše Guardian.
Svi su jeli u istom vinskom baru
Dvanaest ljudi još je uvijek na liječenju, od kojih pet na respiratornoj potpori. Radi se o američkim, irskim i kanadskim turistima. Svi su oni jeli u vinskom baru Tchin Tchin između 4. i 10. rujna, kada je u Bordeauxu, poznatom po vinu i hrani, obično velik broj turista. Svi su jeli sardine koje je vlasnik restorana spremio u staklenke.
Botulizam je smrtonosan u pet do deset posto slučajeva zbog toksina kojeg stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilizirana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko tjedana, a najneposrednija opasnost proizlazi iz zahvaćenih dišnih mišića.