Turudić novinarima: Zašto bih dijelio svoje stavove s vama? Ne pada mi na pamet

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u srijedu je u saboru ustvrdio da je zadovoljan svojim radom, ali i dalje upozorava na kadrovske i materijalne probleme DORH-a, a izjavu novinarima je napustio nakon pitanja o mogućnosti da DORH više ne odlučuje o sukobu nadležnosti s EPPO-om.

"Rasprava je prošla očekivano, nije me ništa iznenadilo. Nisam primijetio da je danas bilo ugodnijih tonova nego prošli put, srž je ostala ista", ocijenio je Turudić saborsku raspravu o izvješću o radu DORH-a u prošloj godini.

Upitan kako je zadovoljan svojim radom i onime što je do sada uspio napraviti, kazao je da puno radi i da je puno napravio, no, dodaje, uvijek se može bolje. "Prionuo sam poslu s puno entuzijazma, s voljom i željom da se stvari poprave. Poduzeli smo baš puno aktivnosti, a vrijeme će pokazati koliko smo uspjeli”, ustvrdio je.

Komentirao je i probleme s kojima se DORH suočava, poput prostornih i materijalnih uvjeta, ali i nedovoljnog interesa za rad u DORH-u, kazavši da su to stvari zadane prije deset godina i da su svi državni odvjetnici u svojim izvješćima upozoravali na te probleme.

"Mora se poboljšati materijalni položaj i podignuti entuzijazam"

"Situacija ide na bolje, selimo se do Božića u novu zgradu, što će omogućiti uređenje sadašnje zgrade, priprema se i mijenja Zakon o plaćama i sve o čemu govorim nailazi na dobar odjek u Ministarstvu pravosuđa, s kojim prvenstveno komuniciramo", rekao je.

Turudić smatra da se ljude može privući u DORH zapošljavanjem vježbenika i protočnošću sustava. Poručuje da se izmjenom zakona mora omogućiti da se civilni odvjetnik može zaposliti u DORH-u, da sudac može ići sa suda u DORH i obrnuto, a prvenstveno se mora poboljšati materijalni položaj i podignuti entuzijazam jer se nijedan posao, kaže, ne može raditi bez toga.

Upozorio je da je, zbog nedostatka zaposlenika, izvjestan broj predmeta usporen, pojasnivši da u sustavu imaju nešto više od 500 ljudi, a treba ih biti 780 i razumljivo je da se to osjeti na rješavanju predmeta.

Turudić: Tema sukoba nadležnosti je nepotrebna

Odgovarajući na novinarska pitanja Turudić je kazao da se obiteljskom nasilju "mora posvetiti pažnja i treba ići prema adekvatnim mjerama za zaštitu osiguravanja nazočnosti okrivljenika”. 

Na pitanje kako napreduje istraga o Jadroliniji i nedavnoj nesreći, kazao je da je naložena istraga ventila i kotlova. Nije htio iznositi detalje o slučaju Kajtazi, tek je napomenuo da se provode izvidi po kaznenoj prijavi.

Novinare je zanimalo i pitanje sukoba nadležnosti DORH-a i EPPO-a, koje se pojavilo u slučaju Geodetskog fakulteta, naročito nakon što je glavna europska tužiteljica Laura Kövesi iznijela da ubuduće nacionalni tužitelji ne bi trebali presuđivati u situacijama kada bi došlo do sukoba nadležnosti između nacionalnog i europskog tužiteljstva.

Turudić je nerado govorio o toj temi, zapitavši novinare zašto mistificiraju sukob nadležnosti jer, kaže, do sada nije bilo nijednog sukoba nadležnosti u četiri, pet godina koliko je EPPO u Hrvatskoj.

"Tema nadležnosti je nepotrebna"

"Zašto je vama važno bih li ja imao nešto protiv takve promjene ili ne, to je moja privatna stvar. Zašto bih dijelio svoje stavove s vama, ne pada mi na pamet. Mislim da je sasvim nepotrebno govoriti o mom privatnom stavu o tome. Ako se promijeni uredba, onda će biti tako, ako ostane, onda će biti tako i gotovo”, uzvratio je novinarima uzrujano, ponovivši da do sada nije bilo sukoba nadležnosti.

Novinare je pozvao da se koncentriraju na izvješće DORH-a o kojem se danas raspravlja, a tema sukoba nadležnosti je, poručuje, nepotrebna. Na podsjećanje da je premijer sporio sukob nadležnosti u slučaju Geodetskog fakulteta, kratko je kazao - "onda pitajte premijera". Kako su novinari nastavili inzistirati na toj temi, Turudić je samo kratko rekao - "odustajem, hvala vam" i otišao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.