Turudić o aferi Nakaze: Krenuo je izvanredni nadzor DORH-a u Šibeniku

Screenshot: RTL

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić je danas, nakon sastanka s europskom tužiteljicom Laurom Kovesi, rekao da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) imati isti pristup bazama podataka kao i Državno odvjetništvo RH (DORH).

Turudić se u utorak sastao s Kovesi tijekom njenog boravka u Hrvatskoj, a nakon sastanka je istaknuo da između DORH-a i Ureda europskog javnog tužitelja dosad nije bilo sukoba nadležnosti te da je sastanak prošao u ugodnom tonu. 

Na pitanje je li tužiteljica ukazala na određene nedostatke Turudić je kazao kako je temeljni stav da će EPPO imati onakav pristup bazama podataka kakav ima i hrvatsko Državno odvjetništvo, ističući da on može komentirati samo podatke o radu DORH-a.

 

Izvanredni nadzor u slučaju Nakaze

Na novinarski upit je li ranije dvojio oko toga da Hrvatskoj nije potreban Ured europskog javnog tužitelja, Turudić je odgovorio kako je rekao da je taj ured mogao pričekati s osnivanjem, ali da je to bila politička odluka koju treba poštovati. "Taj ured je osnovan pod vrlo nepovoljnim okolnostima, nisu imali ni jedan stolac, to europska tužiteljica zna" dodao je.

O financijskom okviru i kadrovskoj podršci EPPO-u u Hrvatskoj, Turudić kaže kako se oni financiraju iz europskog proračuna te da on s tim nema ništa. "Malo je na marginama načeta tema. Oni ne mogu tražiti povećanje broja tužitelja dok nemaju osigurana sredstva. 2024. neće biti povećanja broja, a za 2025. ćemo vidjeti", poručio je Turudić.

Odgovarajući na pitanja o nadzoru u šibenskom županijskom i općinskom državnom odvjetništvu koje je odbacilo kaznenu prijavu policajke protiv Anne Dujić, kćeri HDZ-ovog dužnosnika i predsjednika uprave Hrvatskih šuma, Turudić je kazao da je danas krenuo izvanredni nadzor u tim institucijama.

Dodao je i da će se, nakon što je taj slučaj delegiran u karlovačko tužiteljstvo, ponovno provesti izvidi, razgovarati sa svjedocima i donijeti odluku.

Turudić nije htio komentirati današnja uhićenja po nalogu Uskoka u Slavonskom Brodu, dok je za nesreću Jadrolinijina trajekta kazao da se radi vještačenje i provode izvidi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.