Estonska tvrtka napravila prijenosni uređaj koji ubija 99% virusa

Screenshot: Respiray

ESTONSKA tehnološka tvrtka Respiray lansirala je u ponedjeljak prijenosni pročišćivač zraka za koji tvrdi da ubija više od 99% virusa i bakterija pomoću ultraljubičastog svjetla.

Kompanija navodi da je uređaj razvijen u suradnji sa sveučilištima u Estoniji i Poljskoj i da iza njega stoji estonsko ministarstvo obrazovanja koje ga namjerava distribuirati po školama, piše Reuters.

Indrek Reimand iz ministarstva obrazovanja rekao je da Respiray vidi kao dodatni element u borbi protiv covida-19 uz cjepiva, lijekove i mjere distanciranja.

"Ne postoji čarobni štapić protiv virusa, ali kombinacija više faktora može pomoći pri suzbijanju pandemije", kazao je Reimand.

Cijena – 279 eura

Kompanija Respiray kaže da se njen pročišćivač zraka temelji na poznatim svojstvima dezinfekcije UV svjetlosti i termodinamici disanja, gdje većina udisanog zraka dolazi iz protoka zraka koji se podiže s tjelesne površine.

Uređaj se sastoji od plastične kutije koja se nosi oko vrata, a prozirni zaslon za lice omogućuje da ono ostane u potpunosti vidljivo. Napaja se pomoću baterije koja traje oko osam sati.

Zrak prvo prolazi kroz usisni filtar, koji uklanja prašinu i veće čestice, a zatim teče kroz UV-C LED modul. Nakon što modul ubije viruse i bakterije, zrak dolazi do lica korisnika.

Tvrtka je navela kako je na poljskom sveučilištu Lodz dokazano da uređaj ubija 99% bakterija E.coli i S.aureus te da je istraživanje koje je provelo Sveučilište Tartu u Estoniji pokazalo da uništava 99.4% alfavirusa. Liane Viru, voditeljica sveučilišnog Odjela za biološku sigurnost, rekla je da su alfavirusi po veličini i strukturi slični SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Maloprodajna cijena ovog uređaja je 279 eura, a isporuke bi trebale započeti u ožujku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.