U 2020. u Hrvatskoj pala proizvodnja jabuka, mandarina, marelica i jagoda

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PRIVREMENI podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2020. pala proizvodnja jabuka, mandarina, marelica, jagoda u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja krušaka, šljiva, višanja, trešanja, bresaka i nektarina.

Proizvodnja jabuka prošle je godine smanjena u odnosu na godinu ranije za 3.2 posto, na 66.926 tona. Smanjena je i proizvodnja mandarina, za 26.9, na 38.172 tone, marelica za 15.3 posto, na 653 tone, smokvi za 4.4 posto, na 1219 tona, jagoda za 12.5 posto, na 2657 tona.

Rast proizvodnje je zabilježen kod krušaka, za 107.2 posto, na 5348 tona, šljiva za 33.6 posto, na 12.639 tona, bresaka i nektarina za 7.4 posto, na 4694 tone, višanja za 18.7 posto, na 6972 tone, trešanja za 14 posto, na 1430 tona, oraha za 72.3 posto, na 448 tona i lješnjaka za 60.3 posto, na 3154 tone.

Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 125.043 tone, što je rast od 15.5 posto prema godini ranije. Prirod po trsu iznosio je 1.5 kilograma.

Među povrćem pad proizvodnje je zabilježen kod lubenica, za 26.8 posto, na 15.129 tona, luka i češnjaka, za 12.2 posto, na 22.774 tone, mrkve, za 16.9 posto, na 11.113 tone.

Istodobno je povećana proizvodnja rajčica, za 30.4 posto, na 39.544 tone, kupusa, bijelog i crvenog, za 6.1 posto, na 36.183 tone, salate za 31.2 posto, na 8.708 tona, krastavaca i kornišona za 83.4 posto, na 9051 tonu, cikle za 6.1 posto, na 4798 tona itd.

Masline su u 2020., u usporedbi s 2019., ostvarile povećanu proizvodnju, i to za 3.3 posto, na 33.270 tona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.