U Azerbajdžanu pobijedila vladajuća stranka, oporba upozorava na prevaru

Foto: EPA

STRANKA na vlasti u Azerbajdžanu očekivano je pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju izlazne ankete dok oporba upozorava na veliku prevaru kojoj je cilj učvrstiti vlast predsjednika Ilhama Alijeva u toj naftom bogatoj zemlji.

Osvojili su 69 od 125 mjesta

Alijevljeva stranka Novi Azerbajdžan osvaja 69 od 125 mjesta u parlamentu, pokazuju ankete.

Azerbajdžanska vlast je obećala demokratske izbore, ali su oporbene stranke optužile vladu da je ometala njihovu kampanju te je više njih bojkotiralo izbore.

"Izbori su bili u cijelosti namješteni", rekao je oporbeni predstavnik Arif Gađili iz stranke Musavat, upozorivši na masovno zatrpavanje glasačkih kutija i na praksu višekratnog glasovanja.

Sučeljen s nezadovoljstvom zbog gospodarskog usporavanja, predsjednik Alijev je htio, misle njegovi kritičari, popraviti svoj ugled organizirajući prijevremene parlamentarne izbore kako bi staru gardu zamijenio novim naraštajem, jednako odanim vlasti.

Dva sata prije zatvaranja birališta izlaznost je bila blizu 45 posto, pokazuju službeni podaci.

Zemlja je ovisna o izvozu nafte

Prema videosnimci iz Bakua, predsjednik Ilham Alijev je nasmiješen došao s obitelji na glasanje. On čeličnom rukom vodi tu bivšu sovjetsku republiku nakon što je na toj dužnosti 2003. godine naslijedio oca.

Analitičar Anar Mamedli istaknuo je da je Alijev organizirao izbore osam mjeseci ranije jer se boji jačanja prosvjeda te da je svrha preustroja vlade i novih izbora produženje Alijeve vladavine.

Azerbajdžan jako ovisi o izvozu nafte. Nakon pada cijene nafte 2014. nacionalna valuta je izgubila polovicu vrijednosti i zemlja je doživjela recesiju i dvoznamenkastu inflaciju. Stanje se stabiliziralo, ali rast stagnira na 1 do 2 posto.

Oporba optužuje Alijeva da želi zadržati kontrolu. On je u veljači 2017. svoju suprugu Mehriban postavio na mjesto potpredsjednice, a njihovog sina Hejdara (20) smatraju njegovim mogućim nasljednikom.

Dok ga oporba i zaštitnici ljudskih prava kritiziraju, Alijevi pobornici ističu da je preobrazio i modernizirao Azerbajdžan u neovisnu energetsku silu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.