U Beogradu prosvjeduju protiv izručenja bjeloruskog aktivista: "Čeka ga smrtna kazna"

Foto: Hina

Bjeloruski aktivist Andrej Gnjot, koji je uhićen i zadržan u Srbiji 2023. godine, izlazi danas pred Žalbeni sud u Beogradu, koji će odlučivati o njegovoj žalbi na nepravomoćnu odluku Višeg suda da bude izručen Bjelorusiji, dok srpskoj pravosudnoj vlasti stižu brojni apeli da odustane od ekstradicije.

Vlasti u Minsku Gnjotu službeno na teret na teret stavljaju utaju poreza, što on vidi kao jedan od načina na koji režim predsjednika Aleksandra Lukašenka pokušava ušutkati kritičare. Uoči današnjeg ročišta velika skupina europskih redatelja, glumaca i drugih umjetnika uputila je otvoreno pismo Žalbenom sudu i ministrici pravde Maji Popović s pozivom da zaustave izručenje bjeloruskog aktivista koji je proveo sedam mjeseci u zatvoru u Srbiji, a od lipnja ove godine je u kućnom pritvoru.

"Čeka ga zatvor, mučenje, pa čak i smrtna kazna"

Oni upozoravaju da Gnjota čeka zatvor, mučenje, pa čak i smrtna kazna ako ga Srbija izruči Bjelorusiji. Ročište prati i prosvjed ispred Žalbenog suda na kojem se traži da Gnjot ne bude izručen bjeloruskim vlastima.

Skup potpore Gnjotu organizirao je ruski aktivist Pjotr Nikitin, osnivač Ruskog demokratskog društva, inače i sam često na meti srpskih vlasti zbog svojeg aktivizma i protivljenja politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nikitin je novinarima rekao da prosvjed nije pritisak na sud, već gesta kojom se želi poslati poruka da se od Žalbenog suda očekuju pravda i pravo, koje Viši sud nije pokazao.

Odluka suda se očekuje tijekom dana

Prosvjednici, koje su podržali i pojedini čelnici i predstavnici oporbe te predsjednik Neovisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić, istaknuli su transparente s porukama: "Srbijo, računamo na tebe", "U Bjelorusiji su 1372 politička zatvorenika", "Sloboda Andreju Gnjotu", "Srbija ne smije biti tamnica".

Odluka Žalbenog suda očekuje se tijekom dana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.