Spriječen napad na izraelsko veleposlanstvo u Berlinu. Uhićen Libijac

Screenshot: Google maps

Specijalci njemačke policije su u blizini Berlina uhvatili jednog Libijca. Njega se sumnjiči da je kao pristaša Islamske države (IS) planirao napad na izraelsko diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Njemačke, piše Deutsche Welle.

Nakon jučerašnjeg uhićenja Libijca, za kojeg se smatra da je pristalica terorističke organizacije "Islamska država" (IS) zbog planiranog napada na izraelsku ambasadu u Berlinu, osumnjičenik bi danas (20.10.) ove nedjelje trebao biti priveden istražnom sucu Saveznog suda (BGH). On će odlučiti hoće li Libijac biti stavljen u istražni zatvor. Savezno tužiteljstvo ga tereti za podržavanje strane terorističke organizacije.

Izraelska ambasada potvrdila je da je postojao plan za napad na njihovo diplomatsko predstavništvo. 28-godišnjak je uhapšen u subotu u Bernauu, blizu Berlina. Prije toga su teško naoružani elitni policajci upali u kuću. Koliko su njegove veze s "Islamskom državom" bliske, javno još nije poznato.

Pretrage i u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Stan osumnjičenika u Bernauu je pretražen, potvrdio je glasnogovornik Saveznog tužiteljstva. Također, u okrugu Rhein-Sieg u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, pretražen je stan osobe koja nije osumnjičena za kazneno djelo. Tamo, u Sankt Augustinu blizu Bonna, ispitane su neke osobe kao svjedoci i pritom su zaplijenjeni neki mogući dokazi.

Njemačke vlasti došle su do osumnjičenog putem konkretne dojave stranih obavještajnih službi. Još uvijek nije jasno je li u planiranom napadu na izraelsko veleposlanstvo trebalo biti korišteno oružje ili eksploziv. Postojale su indicije da je osumnjičenik nakon napada planirao pobjeći rođaku u Sankt Augustin i potom pobjeći u inozemstvo. Taj rođak trenutno se ne smatra osumnjičenim, već svjedokom, navode njhemački mediji.

Izraelski veleposlanik zahvaljuje njemačkim sigurnosnim službama

Izraelski veleposlanik Ron Prosor zahvalio je njemačkim sigurnosnim službama što su spriječile napad na diplomatsko predstavništvo. "Muslimanski antisemitizam nije ograničen samo na govor mržnje, već potiče svjetski terorizam", istaknuo je Prosor. Zaposlenici izraelske ambasade su posebno ugroženi jer se nalaze "na prvoj liniji diplomacije".

Država Izrael je 1998. godine kupila zemljište s vilom na jugozapadu Berlina. Ambasada i rezidencija veleposlanika otvorene su 9. svibnja 2001., na 53. dan neovisnosti Države Izrael, u prisutnosti tadašnjeg ministra vanjskih poslova i kasnijeg predsjednika Shimona Peresa.

U Njemačkoj je Savezno tužiteljstvo nadležno za istragu o djelima povezanima s islamistički motiviranim terorizmom. Generalni državni odvjetnik Jens Rommel u svom je godišnjem izvještaju istakao da je to jedna od glavnih prijetnji za Njemačku. Od više od 700 prošle godine pokrenutih istraga vezanih za terorizam i zaštitu države, gotovo 500 je bilo povezano s islamističkim terorizmom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.