U BiH podignut spomenik generalu optuženom za zločine nad Hrvatima. Reagirao SAD

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini ocijenilo je uvredom za žrtve podizanje spomenika optuženiku za ratne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni, pokojnom generalu bošnjačke Armije BiH Mehmedu Alagiću. "To je uvreda za žrtve i njihove obitelji", naveli su u odgovoru za Radioteleviziju Herceg-Bosne iz Mostara iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. 

Pritom su dodali kako "građani ove zemlje zaslužuju bolje nego da se osobi optuženoj za ratne zločine odaje počast podizanjem grandioznog spomenika na planini Vlašić". Na toj planini u središnjoj Bosni u nedjelju je otkriven spomenik bošnjačkome generalu uz nazočnost i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 

Jedan od najtežih masakara nad Hrvatima u središnjoj Bosni

Alagić je bio optužen za ratne zločine nad Hrvatima središnje Bosne dok je bio zapovjednik 3. korpusa Armije BiH tijekom 1993. godine. Haaški ga je tribunal optužio s visokim časnicima Armije BiH Enverom Hadžihasanovićem i Amirom Kuburom, koji su pravomoćno zbog toga osuđeni na tri i pol, odnosno dvije godine zatvora. Sam Alagić presudu nije dočekao jer je umro od srčanog udara 2003.

Optužbe protiv njega odnose se na jedan od najtežih masakara počinjenih nad Hrvatima u središnjoj Bosni 1993. U mjestu Bikošima kod Travnika su 8. lipnja 1993. snage 7. muslimanske brdske brigade, 306. brdske brigade i stranih boraca iz islamskih zemalja mudžahedina ubile tridesetak civila Hrvata i vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali. 

"Trebate promovirati međusobno poštivanje"

Četvorica su ranjena, a jedan od njih je kasnije svjedočio o preživljenom strijeljanju. Iz američkog veleposlanstva pozvali su sve vlasti u BiH da promoviraju "međusobno poštivanje i okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati kao kod svoje kuće." 

Za RTV Herceg-Bosne misija Organizacije za Europsku sigurnost i suradnju (OESS) je pozvala je sve u Bosni i Hercegovini da izbjegavaju postupke i retoriku koja "podriva međunacionalno povjerenje i pomirenje." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.