U Brazilu sve češći rak penisa. Drastično raste broj amputacija

Foto: Profimedia

Brazilski umirovljenik João potražio je 2018. liječničku pomoć nakon što je otkrio bradavicu na svom penisu. “Počeo sam posjećivati medicinske klinike kako bih saznao o čemu se radi, ali svi su mi liječnici rekli da je to zbog viška kože i propisali lijekove”, prisjeća se ovaj 63-godišnjak.

Unatoč lijekovima, bradavica je nastavila rasti. To je počelo uzimati danak njegovom braku i seksualni život Joãa i njegove žene je patio. Bio je odlučan saznati što se događa.

Pet godina je João obilazio specijaliste koji su mu prepisivali još lijekova i naručivali nove biopsije. “Ništa to nije riješilo”, kaže João. Zatim mu je 2023. postavljena dijagnoza - João ima rak penisa.

"Osjećao sam se kao da su mi odrubili glavu"

“Za moju obitelj to je bilo vrlo neugodno iznenađenje, tim više što su mi morali amputirati dio penisa. Osjećao sam se kao da su mi odrubili glavu”, kaže João za BBC: “To je vrsta raka o kojoj ne možete razgovarati s ljudima jer bi se moglo pretvoriti u šalu.”

Rak penisa je rijedak, ali učestalost i stope smrtnosti su u porastu diljem svijeta. Prema najnovijim studijama, Brazil ima jednu od najviših stopa incidencije od 2.1 na 100.000 muškaraca.

Između 2012. i 2022. bilo je 21.000 prijavljenih slučajeva, prema brazilskom Ministarstvu zdravstva. To je rezultiralo s više od 4000 smrtnih slučajeva, a tijekom prošlog desetljeća bilo je više od 6500 amputacija - u prosjeku jedna svaka dva dana.

Utvrđeno je da Maranhão, najsiromašnija savezna država u Brazilu, ima najveću globalnu stopu incidencije od 6.1 na 100.000 muškaraca. 

Kako počinju simptomi?

Simptomi raka penisa često počinju s ranom na penisu koja ne zacjeljuje i iscjetkom snažnog mirisa. Neki ljudi također imaju krvarenje i promjenu boje penisa.

Ako se rano otkrije, postoji velika vjerojatnost oporavka kroz tretmane kao što su kirurško uklanjanje lezije, radioterapija i kemoterapija. Ali ako se ne liječi, djelomična ili potpuna amputacija penisa, a možda i testisa, može postati neophodna.

João je prošao djelomičnu amputaciju u siječnju i kaže da je to bilo teško razdoblje: “Ne možete zamisliti da će vam se dogoditi, a kada se dogodi, ne možete nikome reći. Bio sam prestravljen operacijom, ali nije bilo alternative. Osjećaj u prvim tjednima nakon operacije bio je osjećaj tuge, ne mogu to poreći. Užasno je ostati bez dijela penisa.”

Operacija koja mijenja život

Neki se pacijenti podvrgavaju potpunoj amputaciji koja im mijenja život.

Thiago Camelo Mourão s Odjela za urologiju Camargo Cancer Centera u São Paulu kaže: "U slučaju djelomične amputacije, urin nastavlja izlaziti kroz penis. Međutim, kod potpune amputacije, uretralni otvor se može premjestiti u perineum, između skrotuma i anusa, što zahtijeva od pacijenta da mokri sjedeći na zahodskoj školjci.”

Mauricio Dener Cordeiro iz Brazilskog urološkog društva kaže da je dugotrajna infekcija humanim papiloma virusom (HPV) jedan od glavnih čimbenika rizika. HPV se može prenijeti tijekom spolnog odnosa, a u nekim slučajevima može dovesti do raka, uključujući rak u ustima i penisu.

“Masovno cijepljenje protiv HPV-a bitno je zbog njegove visoke učinkovitosti u sprječavanju povezanih lezija”, kaže Cordeiro i  dodaje da su stope cijepljenja u Brazilu ispod razine potrebne da bi bila istinski učinkovita.

Niska procijepljenost

“Unatoč dostupnosti cjepiva, stopa cijepljenja protiv HPV-a u Brazilu ostaje niska za djevojčice - doseže samo 57% - a za dječake ne prelazi 40%. Idealna pokrivenost za sprječavanje bolesti je 90%”, objašnjava Cordeiro.

On vjeruje da su dezinformacije o cjepivu, neutemeljene sumnje u njegovu učinkovitost i nedostatak kampanja cijepljenja pridonijeli slabom prihvaćanju.

Pušenje također može povećati rizik od raka penisa. Postoji veća vjerojatnost da ćete dobiti rak penisa ako imate problema s prevlačenjem prepucija (kože koja prekriva penis) kako biste održali penis čistim (stanje koje se zove fimoza).

“Kada muškarac ne otkrije glavić i ne očisti kožicu kako treba, stvara se sekret koji je povoljno okruženje za bakterijske infekcije. Ako se to ponavlja, postaje faktor rizika za pojavu tumora”, kaže dr. Cordeiro.

Broj slučajeva ne raste samo u Brazilu

Ali Brazil nije jedino mjesto gdje je rak penisa u porastu. Prema posljednjim istraživanjima, raste broj slučajeva u cijelom svijetu.

Časopis JMIR Public Health and Surveillance objavio je 2022. rezultate opsežne analize koja uključuje najnovije podatke iz 43 zemlje. Pokazalo se da je najveća učestalost raka penisa između 2008. i 2012. bila u Ugandi (2.2 na 100.000), a slijede je Brazil (2.1 na 100.000) i Tajland (1.4 na 100.000). Najmanje je ove bolesti bilo u Kuvajtu (0.1 na 100.000).

“Iako zemlje u razvoju još uvijek imaju veću učestalost i smrtnost od raka penisa, učestalost je u porastu u većini europskih zemalja”, tvrde istraživači Leiwen Fu i Tian Tian sa Sveučilišta Sun Yat-Sen u Kini.

U Engleskoj je došlo do porasta raka penisa s 1.1 na 1.3 na 100.000 muškaraca između 1979. i 2009. godine, a u Njemačkoj su se slučajevi povećali za 50% s 1.2 na 1.8 između 1961. i 2012.

"Rijetka bolest koja se može spriječiti"

Prema Globalnom registru raka, ove brojke samo će biti veće. Procjenjuje se da će do 2050. globalna učestalost raka penisa porasti za više od 77%. Ova se promjena uvelike može pripisati starenju stanovništva, smatraju stručnjaci, koji kažu da se najveća učestalost javlja kod muškaraca u 60-im godinama.

“Rak penisa je rijetka bolest, ali se također može spriječiti”, kaže Cordeiro.

Korištenje kondoma tijekom seksa i podvrgavanje operaciji uklanjanja prepucija u slučajevima fimoze može pomoći u smanjenju rizika od raka penisa.

Neil Barber, klinički voditelj urologije u Frimley Health NHS Foundation Trustu, dodaje: “Rak penisa gotovo ne postoji kod obrezanih. Loša higijena i infekcije ispod prepucija, kao i stanja poput fimoze koja otežavaju uvlačenje prepucija i održavanje dobre higijene, čimbenici su rizika. To je povezano s većim ukupnim rizikom od infekcije. Utvrđeni čimbenici rizika također uključuju nezaštićeni spolni odnos, posebno nekorištenje kondoma, pri čemu loša higijena dodatno povećava rizike.”

João trenutno čeka najnovije rezultate testa: “Uvjeren sam da će ovi pregledi pokazati da sam izliječen. Nakon amputacije bol je nestala i osjećam se puno bolje. Ali morat ću živjeti s djelomično amputiranim penisom do kraja života.”

Više od 90% muškaraca s dijagnozom raka penisa koji se nije proširio na obližnje limfne čvorove preživi pet ili više godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.