U Češkoj se održavaju regionalni izbori unatoč razornim poplavama

Foto: EPA

Dvodnevni regionalni izbori i izbori za gornji dom parlamenta, koji se smatraju važnim ispitivanjem javnog mnijenja uoči parlamentarnih izbora iduće godine, započinju u petak u poplavama pogođenoj Češkoj.

Birači odlučuju o sastavu skupština u 13 od ukupno 14 pokrajina.

Prag je iznimka

Jedina iznimka je glavni grad Prag koji ima poseban status. U nadležnosti pokrajina su škole, bolnice, domovi za starije i nemoćne te distribucija subvencija Europske unije.

Također, Česi svake dvije godine biraju trećinu članova Senata od 81 zastupnika. Ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, drugi krug glasanja će se održati idućeg tjedna.

Izbori se održavaju unatoč razarajućim poplavama

Birališta će biti otvorena od 14 sati u petak i u subotu. Izbori se smatraju ispitivanjem javnog mnijenja uoči izbora za donji dom parlamenta sljedeće godine, koji će odlučivati o sastavu buduće vlade, javlja njemačka agencija dpa.

Izbori se održavaju unatoč razarajućim poplavama koje su u proteklih dana pogodile istok zemlje. U najgore pogođenim gradovima i općinama bilo je poziva da se izbori odgode.

No, vlada premijera Petra Fiale je odbacila te pozive, rekavši da bi takva odluka bila pravno upitna. U nekim pogođenim mjestima, nema ni električne energije ni mobilnog signala, prometnice su neprolazne, a mostovi urušeni, prema agenciji dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.