VIDEO Inspektori na tržnicama nisu otkrili gotovo ništa, ali što je s hranom koja se od njih skriva?

Foto: Index

OD PANIKE zbog starog ili zaraženog mesa po trgovačkim centrima još uvijek nisu profitirali prodavači na tržnicama. Kumeki i kumice, kako ih u Zagrebu zovu, tvrde da nisu primijetili veći interes kupaca za domaće i navodno zdravije proizvode. Poljoprivrednici i mali prerađivači i inače su skloni kukanju pa njihove tvrdnje treba uzeti sa zdravom dozom sumnje. Uz to tvrde i da se njihove proizvode puno češće testira nego one u trgovačkim lancima.

Svakodnevne inspekcije

"Gotovo svaki dan nam dolaze u inspekciju na plac", tvrdi Ana Jagušić iz Križevaca koja na zagrebačkom Dolcu prodaje sireve. Njihovi svježi sirevi su jako pokvarljiva roba, posebno ako se ne drže u idealnim uvjetima, ali tvrdi da dosad nije imala ni jedan neispravan inspekcijski nalaz. Provjeravaju joj i proizvodnju, a uzimaju i uzorke s tržnice.

 "Nekad uzmu i više nego što im treba za ispitivanje", rezignirano kaže njena kolegica Božica Jež. Ti malim proizvođačicama sireva od inspekcija više problema stvaraju nameti koje moraju plaćati. Za dozvolu za proizvodnju kuhanog sira bi trebale državi svake godine uplatiti 3000 kuna, uz to što plaćaju još 1400 kuna za svježi sir, pa najam štanda na tržnici...

Kuhani sir skriva se od inspektora

 Zato i skrivaju kuhani sir od inspektora. 

 "Ne smiju ga ni vidjeti, neki su zadnjih dana već platili kaznu od 1000 kuna, a sa sirom baš ništa nije bilo krivo", kažu. I ako je sa sirom zaista sve u redu, neke prodavačke prakse ipak nisu najljepše za vidjeti. Svjedočili smo kako jedna od prodavačica, ne jedna od ovih koje smo već spomenuli, istim vrhom tupog noža daje različitim mušterijama da kušaju različite sireve. Nož u sir, pa nož u usta, pa u drugi sir, pa u treća usta... Shvatili ste o čemu se radi. 



"Kata", najpoznatija trgovina peradi na Dolcu također nema problema s inspekcijskim nalazima. Oni imaju veću proizvodnju i zaposlenog vlastitog veterinara, uveli su HACCP sustav kontrole sigurnosti hrane i svakoga dana meso nose na analizu. Imaju i veliki promet pa im se, kaže prodavačica Biserka Šartaj, ništa ne stigne pokvariti. Mesu redovno snižavaju cijenu samo da prodaju prije nego što dođe do mogućnosti kvarenja. 

Više od 2000 kontrola

I sve se na tržnicama čini idilično, a slično govore i podaci Ministarstva zdravstva. Njihova Sanitarna inspekcija od početka godine izuzela je 2141 uzorak hrane. U hrani su tražili višak mikroba, teške metale, akrilamid, aromatske ugljikovodike, mikotoksine, nitrate, tropanske alkaloide, pesticide, aditive...

U samo četiri slučaja pronašli su hranu koja nije bila zdravstveno ispravna. U dva slučaja u svježoj tuni su pronašli višak žive, u jednom suhomesnatom proizvodu višak aromatskih ugljikovodika, te jednom u povrću aditive koji se u njemu nisu smjeli nalaziti.

Usporedi li se to s gotovo svakodnevnim vijestima o staroj i zaraženoj hrani koju inspektori pronalaze u trgovačkim centrima čini se da su tržnice ipak sigurnije, a hrana s njih zdravija. Barem ona koju su inspektori pronašli. Skrivena, za provjerene kupce, se ne izlaže. O njima, pak, više brine veterinarska inspekcija, a njihove odgovore još uvijek čekamo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.