U Francuskoj će se ove godine smanjiti proizvodnja vina

Ilustracija: Unsplash

Proizvodnja vina u Francuskoj smanjit će se ove godine za dva posto, procijenilo je danas ministarstvo poljoprivrede, uz neujednačene rezultate po vinogradarskim regijama, s obzirom na gljivičnu bolest, ali i povoljne vremenske prilike.

Francuska bi ove godine trebala proizvesti gotovo 45 milijuna hektolitara vina, u okviru preliminarno procijenjenog raspona od 44 do 47 milijuna hektolitara, što bi bilo nešto iznad prosjeka zadnjih pet berbi, objavilo je u petak ministarstvo.

"Međutim, situacija se razlikuje od vinograda do vinograda. Na potencijal berbe utječe pojava plijesni u Bordeauxu i na jugozapadu te suša u Languedocu i Roussillionu", ističu.

Situacija po regijama

U drugim regijama situacija je povoljnija, unatoč sivoj plijesni. Ministarstvo predviđa pad proizvodnje vina u Bordeauxu za devet posto u odnosu na 2022. i za 17 posto u odnosu na prosjek u zadnjih pet berbi. Na jugozapadu trebala bi se smanjiti za šest odnosno 18 posto.

U Champagneu su pak povoljne vremenske prilike pomogle zdravim grozdovima da dostignu rekordnu težinu, uz proizvodni potencijal 24 posto iznad prosjeka.

Visoke temperature u proteklim tjednima omogućile su raniju berbu grožđa u većini proizvodnih regija, napominju u ministarstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.