U godinu dana jako skočile cijene nekretnina

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine u prosjeku porasle za 1.7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 9.1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Novi stambeni objekti u prvom tromjesečju 2024. poskupjeli su u prosjeku za 3.3 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle godine. U odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, cijene novogradnji povećane su za 6.2 posto, pokazuje izvješće DZS-a objavljeno u četvrtak. Cijene postojećih stambenih objekata više su za 1.4 posto na kvartalnoj, a 9.5 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju 2024. u odnosu na zadnji kvartal prošle godine u prosjeku su za Grad Zagreb više za 1.8 posto, za Jadran 1.4 posto, dok su  za ostala područja više za 2.2  posto. 

I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 8.8 posto. Na Jadranu je rast iznosio 8.9 posto, a na ostalim područjima 10.8 posto, pokazuju statistički podaci.

HNB prošli mjesec objavio veliku analizu rasta cijena nekretnina

Ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima blago je smanjena s umjereno povišene razine, no riziku uz moguće geopolitičke eskalacije i dalje pridonosi nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, pri čemu na to tržište djeluje i investicijska potražnja za stambenim nekretninama sa svrhom kratkoročnog najma, objavio je HNB početkom lipnja.

Kako je istaknuto u sažetku HNB-ove publikacije Financijska stabilnost 25, snažna gospodarska ekspanzija poduprla je dohotke stanovništva i poslovne rezultate poduzeća, što je povoljno djelovalo i na stabilnost financijskog sustava.

HNB: Rast cijena stambenih nekretnina lani je bio znatno jači nego u drugim članicama eurozone

Glavne strukturne slabosti domaćeg gospodarstva, u vidu visoke izloženosti bankarskog sektora državi te niske stope participacije radne snage, koja uz nepovoljne demografske i migracijske trendove ograničava potencijal gospodarskog rasta, pritom su ostale nepromijenjene. Stoga je i ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima tek blago smanjena s umjereno povišene razine, navodi se.

Pritom najvažniji izvori rizika za financijsku stabilnost proizlaze iz moguće snažnije eskalacije geopolitičkih napetosti, što bi se moglo nepovoljno odraziti na globalne ekonomske tokove, a posredno i na domaće gospodarstvo, koje je, kao malo i otvoreno gospodarstvo, izrazito podložno prelijevanju utjecaja iz okružja.

Rastu rizika pridonosi i nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, koji je u 2023. bio znatno jači nego u drugim članicama europodručja, iako se broj kupoprodaja nastavio smanjivati. Na tržište stambenih nekretnina dodatno djeluje i investicijska potražnja za stambenim nekretninama sa svrhom kratkoročnog najma, najviše izražena na Jadranu.

Jako rastu cijene kratkoročnog najma

Pritisak kratkoročnog najma najveći je u gradovima i općinama na obali, gdje aktivni objekti na platformi čine prosječno oko sedam posto ukupnog broja jedinica za stanovanje, dok u nekim obalnim općinama takvi objekti čine čak do 25 posto ukupnog broja jedinica za stanovanje. Vidljiv je snažan trend rasta cijena kratkoročnog najma, posebice u 2023. godini, pa je tako primjerice u kolovozu prošle godine kratkoročni najam na razini cijele Hrvatske bio 26 posto skuplji nego u kolovozu 2022.

"Na Jadranu je vidljiv znatan porast cijena u ljetnim mjesecima, a u Zagrebu, koji se profilirao kao adventska destinacija, u prosincu. U ostalim jedinicama lokalne samouprave vidi se također ljetna oscilacija indeksa, iako u manjoj amplitudi", navode iz HNB-a.

I dugoročni najam sve skuplji

Iako se odnose na različita tržišta, indeksi cijena kratkoročnog i dugoročnog najma pokazuju slično kretanje, a takva korelacija odražava međusobnu isprepletenost različitih segmenata tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

"Na razini cijele Hrvatske cijene kratkoročnog najma rasle su brže od cijena dugoročnog najma do kraja 2022. godine i u 2023. godini. Ipak, iako se u kratkoročnom i dugoročnom najmu stambene nekretnine koriste za drugačiju namjenu i pod utjecajem su različitih činitelja, njihovi indeksi slično se kreću, pa je vidljiv snažan rast cijena dugoročnog i još više kratkoročnog najma tijekom 2022. i 2023., uz naznake usporavanja na početku ove godine", kažu iz HNB-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.