U Irskoj nedavno prijavljen nestanak dječaka. Ubijen je prije dvije godine?

Foto: Album/BBC

Slučaj nestalog osmogodišnjeg Kyrana Durnina duboko je potresao irsku javnost i doveo do pokretanja istrage o ubojstvu. Njegov nestanak u kolovozu 2024. godine iz Droghede, zajedno s njegovom majkom, izazvao je sumnju kod vlasti, koje sada vjeruju da je možda bio mrtav mjesecima, a možda i do dvije godine prije nego što je nestanak službeno prijavljen.

U tijeku je potraga

Irska policija (Gardaí) trenutačno provodi opsežnu pretragu imovine povezane s obitelji u pokušaju da pronađe dokaze ili ostatke, no unatoč naporima, ništa još nije pronađeno. Ovaj slučaj je skrenuo pozornost na moguće propuste u sustavu, posebice vezano uz odgovornost Tusle, irske agencije za djecu i obitelj, koja je pod istragom zbog svoje uloge u slučaju.

Kyranov tragični nestanak izazvao je zabrinutost diljem zemlje, a ministar pravosuđa Irske naglasio je potrebu za punom istragom kako bi se utvrdili eventualni propusti i osiguralo da se takvi slučajevi ne ponove. Nastavlja se s istragom okolnosti koje su dovele do Kyranovog nestanka, dok javnost i dalje poziva na transparentnost i daljnju provjeru rada službi za zaštitu djece.

Kronologija događaja:

  • 2021. - 2022. - Kyran je bio učenik nacionalne [osnovne] škole u blizini svoje kuće u Dundalku, ali se nije vratio u školu nakon ljetnih praznika 2022.
  • Svibanj 2024. - Kyranova obitelj iselila se iz svog doma u Emer Terrace u Dundalku, gdje su živjeli niz godina.
  • kolovoz 2024. - Tulsa, irska državna agencija odgovorna za zaštitu djece, upozorila je policiju o "značajnoj zabrinutosti oko Kyrana".
  • 28. kolovoza 2024. - Datum kada su posljednji put viđeni dječak i njegova majke u Droghedi
  • 30. kolovoza 2024. - Kyran i njegova 24-godišnja majka Dayla Durnin prijavljeni su kao nestali iz svoje kuće u Droghedi.
  • 4. rujna 2024. - Policija je uputila javni apel za nestale osobe, tražeći pomoć u pronalasku Dayle i Kyrana.
  • 16. listopada 2024. - Policija je rekala kako sada vjeruje da je "Kyran nestao, pretpostavlja se da je mrtav" i potvrdili su da su započeli istragu o ubojstvu.
  • 21. listopada 2024. - Postupajući prema nalogu za pretres, policija pretražuje bivšu obiteljsku kuću Durninovih u Emer Terraceu, Dundalk.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.