NECIJEPLJENJE UZIMA MAHA Nakon smrti bebe u Srbiji, epidemija ospica i u BiH. Gdje je kraj ludilu?

Ilustracija: 123rf
 
NAKON što su potvrđena tri povezana slučaja oboljelih od ospica na području Istočnog Sarajeva, proglašena je epidemija, piše Klix
 
Specijalistica mikrobiologije Mirsada Hukić kazala je kako je taj dio BiH odavno u opasnosti od epidemije. Dodala je i da brzina širenja virusa ovisi o stupnju kolektivnog imuniteta. 
 
Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske početkom ovog mjeseca su prijavljena dva pacijenta iz Vlasenice i Istočnog Sarajeva. 
 
Analizom uzoraka koji su u utorak dostavljeni iz bolnice Kasindo potvrđena su još tri slučaja zaraze ospicama. Riječ je o dvogodišnjem djetetu te osobama u dobi od 25 i 26 godina. 
 
Sinoć je u Srbiji preminuo dječak čija je majka oboljela od ospica
 
Ranije smo javili da je sinoć u Nišu preminuo dječak kojeg je 7. ožujka na Infektivnoj klinici rodila L.M., 33-godišnjakinja iz okolice Aleksinca, zaražena ospicama. 
 
Beba nije bila zaražena ospicama, no umrla je od komplikacija koje su nastale zbog prijevremenog porođaja. Prijevremeni porođaj jedna je od komplikacija koje se mogu pojaviti kod trudnica oboljelih od ospica.
 
 
Postoji stalna opasnost od epidemije u BiH
 
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske danas je proglasio epidemiju ospica. 
 
"Za proglašenje epidemije nije važan broj oboljelih koliko je važna njihova povezanost i zajednički izvor. Dva povezana slučaja izazivaju sumnju, treći je već razlog za proglašenje epidemije. Mi smo stalno u opasnosti od epidemije. Imali smo dvije velike epidemije 2005. i 2014. godine kada su bile tisuće oboljelih, a to je posljedica necijepljenja. Koliko brzo će se virus širiti iz Istočnog Sarajeva zavisi o kolektivnom imunitetu, koliko su osobe u okruženju osjetljive na infekciju, jesu li imune, bilo da su bolest već preležale ili su cijepljene. Što je populacija osjetljivija na infekciju, ona se brže širi", kazala je Hukić.
 
Upozorava da se virus širi dišnim putevima, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe, a nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma. 
 
"Simptomi mogu biti u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita te simptoma kao što su hunjavica, kašalj i grlobolja. Nerijetko se javlja i upala očne spojnice (konjunktivitis), a u krvnoj slici karakterističan je smanjen broj leukocita. Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice. On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvaća redom lice, vrat, trup i ekstremitete. Osip je pjegast, sitan i crven, po njegovom izbijanju temperatura se obično spušta na normalu. U uvodnom stadiju bolesti specifična je pojava crvenih mrlja koje se javljaju i prije osipa. U osipnom stadiju javlja se curenje iz nosa i očiju, što je, također, specifično za morbile. Osip nestaje istim redom kojim se i pojavio. Nakon povlačenja osipa, ostaju mrlje koje se perutaju", priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.
 
Komplikacije vrlo česte i ozbiljne
 
Komplikacije su kod ospica vrlo česte i ozbiljne, pogotovo kod odraslih osoba. "Može se pojaviti upala pluća, ali i upala mozga koja može završiti smrću", kazala je Hukić. Dodaje kako je jedina zaštita cijepljenje. 
 
Procijepljenost u Republici Srpskoj cjepivom protiv ospica, rubeola i zaušnjaka je u 2015. godini iznosila 83 posto, godinu dana ranije 88 posto. U 2016. godini procijepljenost u Federaciji BiH iznosila je 63,5 posto za prvu dozu cjepiva. 
 
Oboljela osoba u prosjeku zarazi 12 do 18 osoba, a za sprječavanje epidemije potrebna je procijepljenost između 94 i 95 posto, navode u Institutu. 
 
"Zbog utjecaja pokreta antivaksera u BiH procijepljenost je znatno ispod kritičnog nivoa. Odavno smo u strahu i opasnosti od nastanka epidemije. Upozoravali smo i nastojali educirati i stanovništvo i zdravstvene radnike jer situacija nije dobra s obzirom na nizak stupanj procijepljenosti. Nadam se da će ovo konačno osvijestiti ljude da je cjepivo jedini način da se zaštitimo", zaključila je specijalistica mikrobiologije Mirsada Hukić. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.