U izraelskom napadu ubijena tri novinara: "Najfatalnija godina za novinare"

Foto: Profimedia

Trojica novinara su izgubila živote u izraelskom zračnom napadu na jugu Libanona, potvrdili su njihovi kolege, a najnoviji događaj je izazvao osude aktivista za ljudska prava zbog broja novinara ubijenih u regiji u posljednjih godinu dana.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) je priopćio da "snažno osuđuje" napad i pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi "izraelski obrazac nekažnjivosti" glede ubojstava novinara.

Izrael, koji opovrgava tvrdnje o namjernom ciljanju novinara, nije reagirao na optužbe CPJ-a.

"Najfatalnija godina za novinare"

Ta neprofitna udruga navodi da je prošla godina bila najfatalnija za novinare u posljednjih 30 godina, sa 126 novinara i ostalih medijskih djelatnika koji su poginuli u Gazi, Libanonu i na Zapadnoj obali.

U noćašnjem napadu na niz kuća u Hasbayi, gradu na jugu Libanona, poginula su dvojica novinara televizijske mreže Al-Mayadeen i jedan novinar Al-Manara.

Al Mayadeen je libanonska satelitska informativna televizija povezana s Hezbolahom i Iranom. Sjedište televizije je od lipnja 2012. u Bejrutu.

Al-Manar je također libanonska satelitska televizija u vlasništvu Hezbolaha.

"Najmerno ubijanje novinara je ratni zločin"

Na lokaciji u Hasbayi je u trenutku izraelskog napada bilo 18 novinara.

UN-ova posebna izvjestiteljica za slobodu mišljenja i izražavanja Irene Khan, bivša odvjetnica iz Bangladeša, napisala je na X-u da je "namjerno ubijanje novinara ratni zločin".

Izraelska vojska je priopćila da je nekoliko sati nakon napada stigla informacija da su pogođeni novinari. "Incident se analizira", dodala je vojska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.