U jednom od malo mjesta u Srbiji u kojem su Hrvati većina proslavljen glavni blagdan

Foto: Facebook/KUDH "Bodrog"

Šokci Bačkog Monoštora u nedjelju su proslavili najveći mjesni blagdan Zavitni dan, kojim oni zahvaljuju Bogu i Gospi Fatimskoj što su po njihovu vjerovanju spasili selo od ratnog uništenja 1944.

Te je godine 13. listopada šokačkom selu uz hrvatsku granicu pred kraj rata prijetilo potpuno razaranje topništvom, ali su mještani umjesto u evakuaciji spas i pomoć potražili u crkvi moleći se cijelu noć Gospi Fatimskoj.

Do granatiranja sljedeći dan nije došlo što je protumačeno kao božja milost na kojoj se Monoštorci od tada zahvaljuju misnim slavljem svakog 13. listopada u podne.

80. obljetnica Zavitnog dana

"Ove godine proslavljamo 80. obljetnicu Zavitnog dana, koji je postao simbol našega vjerskog i nacionalnog identiteta. Dan je to zajedništva utkanog u našu šokačku tradicijsku kulturu", rekla je u tome povodu predsjednica mjesne hrvatske udruge Bodrog Anita Đipanov Marijanović, koja je glavni organizator trodnevne manifestacije.

🟥 U jesen 1944. godine, u završnica rata, na putu vojsci našao se i Monoštor. Mještani nisu izbjegli iz sela, nego su se...

Posted by KUDH "Bodrog" on Sunday, October 13, 2024

Misno je slavlje u crkvi ispunjenoj i vjernicima u šokačkoj narodnoj nošnji ove godine predvodio srijemski biskup Fabijan Svalina.

"U prošlim teškim vremenima, to je zajedništvo bilo neizostavno. Duhovni i nacionalni identitet uvijek je bio vezan i uz crkveno zajedništvo, odnosno crkveno poslanje, pa su mnogi biskupi i svećenici u ovim krajevima bili čuvari identiteta", izjavio je među ostalim biskup Svalina medijima na hrvatskom u Vojvodini.

Proslava Zavitnog dana započela je u petak duhovnom tribinom, a nastavljena je u subotu folklorno-tamburaškom večeri na kojoj je nastupilo šest hrvatskih KUD-ova iz Vojvodine i Hrvatske.

Šokačko selo Monoštor u bačkom Podunavlju jedno je od malobrojnih mjesta u Srbiji u kojem su Hrvati katolici još uvijek većinsko stanovništvo.

Uz Suboticu, jedina je sredina u kojoj postoji cjelovita nastava na hrvatskom jeziku za učenike osnovne škole. 

Središte društvenog života je hrvatska udruga Bodrog kojoj je najvažnija zadaća očuvanje bogate tradicijske baštine mjesnih Šokaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.