U Kölnu evakuirali tri bolnice i oko 10.000 ljudi zbog bombe iz Drugog svjetskog rata

Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta Ilustracija: EPA

Vlasti u njemačkom gradu Kölnu evakuirale su tri bolnice i tisuće domova nakon što su tijekom građevinskih radova na novom medicinskom kampusu pronašli neeksplodiranu bombu iz Drugog svjetskog rata.

Američka bomba od tisuću kilograma trebala bi biti deaktivirana danas.

Složena procedura evakuacije bila je u planu otkako su radovi na iskapanju na tom mjestu započeli prije otprilike šest mjeseci, zbog straha da bi na tom području mogli otkriti neeksplodirana sredstva, piše Guardian.

Vlasti: Moglo bi ih biti još osam

Uspostavljena je zona evakuacije u krugu od 500 metara oko područja gdje se nalazi bomba. Gradske vlasti kažu da su im stručnjaci rekli da bi se na tom mjestu moglo nalaziti još osam neeksplodiranih zrakoplovnih bombi, ali da se to može utvrditi samo daljnjim iskopavanjima.

Operaciju evakuacije, u kojoj je sudjelovalo oko 1.300 gradskih bolničara, policije, vatrogasaca, osoblja hitne službe, lokalnih medija i 800 volontera, koji su pokucali na vrata kako bi osigurali da stanovnici napuste svoje domove, vlasti su opisale kao najveću i najopsežniju takvu operaciju te vrste od 1945. godine.

Dvije bolnice evakuirane jučer, treća jutros

Dvije bolnice evakuirane su u jučer, a treća jutros, zajedno s oko 10.000 stanovnika kojima je naloženo da napuste svoje stanove, prema glasnogovorniku grada.

Promet i javni prijevoz također su preusmjereni s tog područja.

Pacijenti su raspoređeni u druge bolnice diljem grada u više od 300 vozila hitne pomoći ili premješteni u privremeno izgrađeno sklonište, dok su stanovnici dobili utočište u školskim zgradama izvan područja evakuacije koje su bile zatvorene za taj dan.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.