U Kini hranu dostavljaju dronovi, pogledajte snimke

Screenshot: X

Gladni turisti koji pješače po Kineskom zidu sada mogu dobiti ručak iz zraka. Kineski div za dostavu hrane Meituan najavio je prošli tjedan da će bespilotnim letjelicama dostavljati hranu, piće i drugu robu poput medicinskih potrepština kupcima na dijelu Kineskog zida kod Pekinga.

To je prva dostava dronovima u glavnom gradu najvećeg svjetskog proizvođača i izvoznika bespilotnih letjelica za civilnu upotrebu.

"Pomoću dronova možemo u pet minuta obaviti putovanja za koja pješice treba 50 minuta i isporučiti posjetiteljima predmete koji im mogu olakšati podnošenje velikih vrućina i hitne potrepštine", rekla je za državnu televiziju CCTV Yan Yanu, direktorica u Meituanu.

50 centi za dostavu

Dronovi mogu letjeti po umjerenom vjetru i kiši i nositi do 2.3 kilograma, objavila je tvrtka.

Naknada za dostavu dronom iznosi samo 4 juana (0.50 eura), isto kao i redovite dostave. Služba prima narudžbe od 10 do 16 sati, nakon čega će dronovi nositi smeće do stanica za reciklažu, stoji u priopćenju.

Ali dronovima je i dalje potrebna ljudska pomoć. Nakon što primi narudžbu, radnik Meituana će je preuzeti iz obližnje trgovine i donijeti na krov hotela, gdje će ju izvagati i zapakirati. Operater potom pričvrsti paket na dron, koji će na autopilotu letjeti do dijela Kineskog zida na kojem se nalazi stražarska kula. Tamo će drugi radnik čekati pošiljku. Korisnici aplikacije tada mogu preuzeti svoj paket od radnika na stražarskoj kuli.

Dronovi u gradovima već dostavili 300.000 narudžbi

Usluge dostave dronovima brzo su se proširile u Kini posljednjih godina. Dronovi se sve više koriste za brzo donošenje namirnica kupcima koji žive u kineskim metropolama, piše CNN.

Meituan je prvu dostavu dronom napravio 2021. godine, a do sada su dronovi u gradovima dostavili više od 300.000 narudžbi.

Kako bi se kretali gustim urbanim prostorima, dronovi slijede unaprijed određene rute od mjesta lansiranja - obično krovova - do točaka preuzimanja. Umjesto da lebde ispred prozora stana ili ureda, dostavu ostavljaju na kioscima u blizini stambenih i poslovnih zgrada, gdje kupci mogu preuzeti svoje narudžbe.

Od prošle godine Meituan je također postavio kioske za dostavu dronovima u javnim parkovima u Šangaju i Shenzhenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.