U kolovozu 27.2 milijuna komercijalnih turističkih noćenja. Najviše bilo Nijemaca

Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

U komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu ove godine ostvareno je 27.2 milijuna turističkih noćenja ili 1.1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je na razini prvih osam mjeseci komercijalnih noćenja bilo 1.6 posto više ili 77.2 milijuna, podaci su DZS-a.

Nešto veće poraste od noćenja komercijalni su objekti ostvarili i u kolovozu i u prvih osam mjeseci s dolascima turista - u kolovozu je te objekte za svoj smještaj odabralo 4.7 milijuna turista ili 6 posto više nego u lanjskom kolovozu, a u prvih osam mjeseci njih 4.4 posto više ili ukupno 16 milijuna.

Više i domaćih i stranih turista

I domaćih i stranih turista i njihovih noćenja u komercijalnom smještaju bilo je više nego lani i u kolovozu i u prvih osam mjeseci, s tim da su domaći turisti, iako ih je u tom smještaju znatno manje nego stranih, ostvarili znatno veće poraste.

Domaćih turista tako je u kolovozu u komercijalni smještaj došlo 446.6 tisuća ili 20 posto više nego u istom mjesecu lani, a s 2.2 milijuna noćenja u plusu su od 11.6 posto.

U prvih osam mjeseci domaćih je u taj smještaj došlo 2 milijuna ili 8.7 posto više i ostvarili su 7.2 posto više noćenja ili 6.8 milijuna. Strani su turisti uobičajeno činili većinu prometa u komercijalnom smještaju - u kolovozu ih je došlo 4.2 milijuna, ostvarivši 25 milijuna noćenja, čime su u porastu od 4.5 i 0.2 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

Na razini osam mjeseci stranih turista je ukupno u tom smještaju bilo 14 milijuna ili 4 posto više, a noćenja su im porasla za 1.1 posto, na 70.3 milijuna.

U kolovozu najviše noćenja Nijemaca, i u objektima za kraći odmor

Među strancima, najviše su noćenja u komercijalnom smještaju u kolovozu ostvarili turisti iz Njemačke, 27.4 posto od ukupnih stranih noćenja, ali i 2.3 posto manje nego u prošlom kolovozu.

U noćenjima slijede ih turisti iz Poljske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, Češke, Nizozemske i Slovačke, od kojih su manje noćili nego u lanjskom kolovozu Česi, Talijani i Nizozemci, dok su ostali imali više noćenja.

U kakvim smještajima su turisti najčešće noćili?

Turisti su među vrstama komercijalnog smještaja u kolovozu 2024. najviše noćili u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor (privatni smještaj i sl.), u kojima je ostvareno 56.5 posto od ukupnih noćenja u tom mjesecu ili 15.4 milijuna, što je i 0.8 posto više nego u kolovozu 2023.

Kampovi i prostori za kampiranje su na drugom mjestu sa 6.7 milijuna noćenja u kolovozu ili 0.9 posto, dok su hoteli i sličan smještaj s 5.2 milijuna noćenja zabilježili i najveći plus od 2.1 posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Iz DZS-a iznose i da je za turiste u kolovozu bilo raspoloživo ukupno 1.1 milijun kreveta ili 1.7 posto više nego u istom mjesecu lani. Od toga je najviše kreveta ili 61.6 posto bilo u objektima odmarališta i sličnima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.