U kolovozu je porastao promet u njemačkoj maloprodaji

Foto: EPA

PROMET u njemačkoj maloprodaji oporavio se u kolovozu nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci statističkog ureda, stišavajući bojazni da će pad aktivnosti u industriji početi uzimati danak i na potrošnji, trenutno glavnom osloncu najvećeg europskog gospodarstva.

Promet u maloprodaji porastao je u kolovozu za 0,5 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima Destatisa pao 0,8 posto.

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji u kolovozu porastao 3,2 posto, nakon revidiranog 5,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Njemačko gospodarstvo tradicionalno se oslanja na izvoz ali ponajprije industrijske tvrtke u posljednje vrijeme bilježe pad proizvodnje i novih narudžbi zbog neizvjesnosti povezane s očekivanim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije i trgovinskim sukobom SAD- a i Kine.

Dodatni im problem predstavljaju strukturne promjene u automobilskoj industriji koja je prisiljena prilagođavati se strožim propisima o emisiji štetnih plinova i zahtjevima za elektrifikacijom. Izmjena pak donosi velike troškove a potrošačka je baza još uvijek mala i infrastruktura je tek u povojima.

Stoga se gospodarstvo okrenulo domaćoj potražnji, oslonjenoj na zdravo tržište rada i veće plaće.

Mnogi ekonomisti u Njemačkoj očekuju da će najveće europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju ući u recesiju, nakon 0,1-postotnog pada u drugom tromjesečju.

Danas su neimenovani izvori za Reuters kazali da su vodeći ekonomski instituti dodatno snizili procjene rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini. Očekukju tako da će aktivnosti ove godine porasti 0,5 posto, te 1,1 posto u 2020.

U travnju prognozirali su 0,8-postotni rast u ovoj te 1,8-postotni u idućoj godini.

U 2021. godini gospodarstvo bi po njihovim procjenama trebalo porasti 1,4 posto, kazao je danas neimenovani izvor za Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.