U Nizozemskoj pala potrošnja plina, porastao uvoz LNG-a iz SAD-a i Rusije

Ilustracija: EPA

POTROŠNJA prirodnog plina u Nizozemskoj pala je u prvih šest mjeseci za četvrtinu, a snažno je porastao uvoz ukapljenog plina iz SAD-a i Rusije, pokazuju podaci statističkog ureda.

Potrošnja je iznosila oko 17.6 milijardi kubičnih metara, izvijestio je u utorak statistički ured. Najviše su potrošnju smanjili veliki potrošači u industriji, više od 30 posto. U naftnoj industriji smanjena je 59 posto, a u kemijskoj za trećinu.

Elektrane su potrošile 28 posto manje plina nego u prvoj polovini 2021. Kućanstva su pak potrošila 16 posto manje plina nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Okretanje LNG-u

Uvoz plina porastao je u razdoblju od siječnja do lipnja tri posto, a izvoz je smanjen za petinu, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Uvoz plina cjevovodima smanjen je 10 posto, ali je uvoz ukapljenog plina poskočio čak 57 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najveći udio LNG-a potječe iz SAD-a i Rusije. Uvoz američkog LNG-a gotovo se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, na 4.1 milijardu kubičnih metara. Uvoz ruskog LNG-a porastao je pak za 35 posto.

Udvostručen je i uvoz plina cjevovodima iz Belgije, a još je značajnije porasla količina plina koja je stigla cjevovodom iz Britanije, za pet puta u usporedbi s prvom polovinom prošle godine.

Uvoz plinovodima iz Norveške smanjen je pak za četvrtinu, pokazuju podaci nizozemskog statističkog ureda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.