U njemačkom gradu netko iščupao kamene spoticanja, spomen obilježje Holokausta

Foto: EPA

U gradu Zeitzu na istoku Njemačke nepoznate osobe su iščupale svih deset tzv. Kamenova spoticanja, spomen-obilježja koja podsjećaju na žrtve Holokausta, priopćio je grad u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt.

"Ovakav čin je nepojmljiv i treba ga doživljavati kao politički napad na našu demokraciju ", priopćila je gradonačelnica Zeitza Kathrin Weber. Demokršćanski načelnik okruga Burgerland Goetz Ulrich je rekao kako se ovim činom želi "istrgnuti Holokaust iz kulture sjećanja".

112.000 takvih spomenika diljem svijeta

Lokalni političari su ukazali na činjenicu da metalne ploče koje su utisnute u zemlju i stoje ispred kuća u kojima su nekada živjeli građani židovske zajednice, uklonjeni na godišnjicu Hamasovog pokolja nad izraelskim civilima. "Poveznica između nestanka ploča i godišnjice masakra je nedvojbena", rekao je umjetnik Gunter Demnig, autor umjetničkog projekta.

Diljem svijeta je ispred kuća iz kojih su većinom protjerani Židovi postavljeno oko 112.000 ovih spomenika. Osamdeset i šest Kamena spoticanja se nalazi i u Zagrebu.

Cilj ovih spomen obilježja je podsjetiti na sudbine stradalih osoba u nacionalsocijalističkim progonima, poginulih ali i preživjelih žrtava u njemačkim koncentracijskim logorima, centrima za eutanaziju, klinikama za sterilizaciju, kao i drugih protivnika nacionalsocijalizma i pripadnika pokreta otpora.

Iako je veći dio ovih spomenika posvećenim Židovima, oni su postavljeni i Romima, Sintima, homoseksualcima, Jehovinim svjedocima, crncima, protestantima i katolicima koji su odbili mobilizaciju u njemačku vojsku, komunistima i vojnim dezerterima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.