U Opatiji skup čiji je pokrovitelj hrvatska vlada. Uvodni govor držao Dragan Primorac

Ilustracija: Pixsell/Neva Zganec

Pitanje sigurnosti je sve složenije u okolnostima pojave sve više rizika te višestrukih kriza u istom vremenu, rečeno je na otvaranju skupa Hrvatski dani sigurnosti 2024. danas u Opatiji. U uvodnom dijelu skupa čiji je pokrovitelj vlada govorio je - HDZ-ov predsjednički kandidat Dragan Primorac.

"Više kriza se pojavljuje odjednom"

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić je istaknuo da razvoj domaćih i međunarodnih rizika izravno ugrožava sigurnost nacionalnih država, poslovnih organizacija i pojedinaca.

"Organizacije više ne mogu planirati modele sigurnosti na godišnjoj razini te novo normalno sad postaje promatranje više kriza koje se pojavljuju odjednom", rekao je. "Danas nam je na raspolaganju širok raspon inovativnih alata i strategija, a budućnost korporativne sigurnosti je u spoju ljudske intuicije i vrhunske inovacije", dodao je.

Ostojić je ustvrdio da je skup u Opatiji "vrhunac godišnje aktivnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti" kao laboratorija ideja i nezaobilaznog sastanka za sve dionike područja sigurnosti. Skup je otvorio rektor Sveučilišta VERN Zagreb i predsjednik Znanstvenog savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Vlatko Cvrtila.

"Društvene okolnosti se mogu kontrolirati, međunarodne jako teško"

Cvrtila je ustvrdio da ekspanzija različitih rizika nije samo društveno uvjetovana nego i međunarodno. Društvene okolnosti se možda mogu kontrolirati, ali međunarodne jako teško, rekao je.

Na ovom području, dodao je, u Hrvatskoj su se postigli dobri rezultati utemeljenjem partnerstva za sigurnost, suradnje poslovnog i privatnog sektora te države. To je postalo ključno načelo strategije nacionalne sigurnosti, dodao je.

"Treba biti uvijek spreman na promjene, a temeljna načela djelovanja na polju sigurnosti su opreznost, aktivnost i spremnost na djelovanje u situacijama kad se to zahtijeva", zaključio je Cvrtila.

Sudionike skupa pozdravio je direktor Ureda Zaklade Konrad Adenauer u RH Holger Haibach.

U sklopu Hrvatskih dana sigurnosti održava se 18. Konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, 6. Forum menadžera korporativne sigurnosti JI Europe (SEECSA), 6. Forum o urbanoj sigurnosti, 6. Forum o privatnoj zaštiti i 1. Forum povjerljivih osoba i internih korporativnih istražitelja. 

Pokrovitelj skupa je Plenkovićeva vlada, u uvodnom dijelu govorio - Primorac 

Hrvatski dani sigurnosti 2024. održavaju se pod pokroviteljstvom vlade Republike Hrvatske. 

U uvodnom dijelu je znanstvenik i predsjednički kandidat HDZ-a Dragan Primorac održao motivacijsko predavanje pod nazivom Nema mjesta za male snove. U njemu je, kroz svoju životnu priču, želio prikazati "vrijednost ambicije, zalaganja, rada i spremnosti na izazove".

Ustvrdio je da "treba sanjati velike stvari", jer, kako je rekao, "najveći rizik u životu je ne riskirati". Pohvalio se osobnim dostignućima u znanosti, priznanjima i nagradama koje je za to primao, kao i poznanstva i prijateljstva s brojnim uglednim i utjecajnim osobama iz svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.