Nesposobni HDZ-ovac uskoro bi mogao voditi jednu od najbogatijih općina u Hrvatskoj

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL, HDZ Župa dubrovačka Grad Dubrovnik

Novi načelnik Općine Župa dubrovačka mogao bi biti predsjednik župskog HDZ-a Đuro Lonza, koji će biti kandidat te stranke na idućim lokalnim izborima. 

Župa je HDZ-ova utvrda

Dugogodišnji načelnik ove općine, HDZ-ov Silvio Nardelli odlučio je da se više neće kandidirati. HDZ je tako morao pronaći novog kandidata, a izbor je pao na Lonzu. Nardelli je na ovoj funkciji proveo 19 godina. Prvi put postao je načelnik 2005. godine, a od 2013. građani ga biraju u prvom krugu.

Sama Općina osnovana je tek 1997. godine, kad je izdvojena iz sastava Grada Dubrovnika. Župski HDZ na svojim se stranicama hvali da je upravo HDZ inicirao osnivanje općine, koja će, eto, uskoro postati njegova utvrda. Zahvaljujući takvim odlukama, sad imamo 428 općina.

HDZ-ovci su se pohvalili i da su na svim izborima do danas, bilo da se bira za sabor ili lokalnu samoupravu, u Župi dubrovačkoj ostvarili uvjerljivu pobjedu. Zato je logično očekivati da će tako biti i s Lonzom, koji je na čelo župskog HDZ-a došao prošle godine, nakon što se dotadašnji predsjednik općinske organizacije Lovorko Klešković pijan slupao automobilom u zid pa dao ostavku.

Groblje se gradi sramotnih 20 godina, Lonza je tamo od 2014.

>> U Dubrovniku grobno mjesto košta 80.000 eura. HDZ ovo groblje gradi 20 godina

Lonza nam je najzanimljiviji zbog činjenice da je na čelu Groblja Dubac, koje se gradi već dvadesetak godina. Taj projekt filigranski precizno ocrtava grozomornu hrvatsku birokraciju, pogrešne procjene i HDZ-ovu vlast, koja u ovoj općini stoluje još od njenog osnivanja.

Projekt izgradnje groblja na Dupcu usporile su i neke nepredviđene okolnosti, od covida i nereda u građevinskom sektoru do nezgodnog terena na kojem se radi. Međutim, nijedna okolnost projekt od vitalne važnosti ne smije produljiti na 20 godina, kao što je slučaj s ovim projektom vrijednim više od 28 milijuna eura.

Projekt je od vitalne važnosti jer se grobno mjesto na gradskom groblju na Boninovu prodaje i po 80 tisuća eura. Lonza je na čelu projekta kao direktor tvrtke Groblje Dubac od lipnja 2014. U obilasku groblja 2017. godine rečeno je da će prva ukopna mjesta biti dostupna 2021. godine.

Prije godinu dana Lonza je za Index rekao da se završetak radova ne očekuje prije kraja 2024. godine. Kako je nedavno objasnio medijima, već je bio prvi ukop u privremenoj grobnici, a kad budu gotove druge, ostaci pokojnika mogu se prebaciti u njih.

Prvo je bio poznat kao poduzetnik, firma mu završila u stečaju

Đuro Lonza poznat je i kao predsjednik Nogometnog kluba Župa dubrovačka, ali i kao poduzetnik. Nekadašnji je vlasnik Spione, trgovačke kuće koja je na dubrovačkom području imala nekoliko prodajnih prostora, a na vrhuncu moći bila je sredinom nultih, kad je imala i stotinjak zaposlenih. Nakon što je 2011. Spiona poslovala s gubitkom od 2.45 milijuna eura, firma je uskoro završila u stečaju.

Sa Spionom je bio i dio Dubrovačkog investicijskog fonda, odnosno tvrtke Dubrovnik Riviera Invest, koja je okupila šezdesetak poslovnih subjekata. Osim najvećih firmi s dubrovačkog područja, dio priče bili su i općine, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Cilj je bio privatizirati hotele Maestral, no ta je priča uskoro propala.

Svoje mjesto Lonza je uskoro našao u javnoj tvrtki, spomenutom Groblju Dubac, a u posljednje vrijeme jačaju i njegove političke ambicije.

Župa dubrovačka je iznimno bogata

Treba naglasiti da je Općina Župa dubrovačka jedna od najbogatijih u Hrvatskoj. Prema novom izračunu indeksa razvijenosti koji je objavila vlada, Općina Župa dubrovačka našla se u prvoj kategoriji najrazvijenijih, uz gradove poput Dubrovnika, Zagreba, Rijeke, Opatije, Pule...

Ovaj izračun uzima u obzir stopu nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunske prihode jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopu obrazovanosti i indeks starenja. Župa dubrovačka je prema ovim pokazateljima razvijenija od, primjerice, Splita ili Šibenika.

Ogromni problemi

Unatoč dobrom standardu za hrvatske prilike, radi se o općini s brojnim problemima. Osim groblja Dubac kojeg smo se dotaknuli, najveći problem je stanje ceste, općenito prometne infrastrukture.

Kroz cijelu Župu prolazi magistrala kao jedina spona koja povezuje Župu dubrovačku s Konavlima i Zračnom lukom na jednoj, odnosno Dubrovnikom na drugoj strani. Tijekom šest mjeseci promet ovom dionicom je neizdrživ, a po svemu sudeći, tako će biti još dugo budući da je plan Hrvatskih cesta o brzoj cesti do aerodroma i dalje na čekanju, dijelom i zbog toga što se nije svidio lokalnom stanovništvu.

Jasno je da su po pitanju nove ceste načelniku ruke svezane jer se ne radi o njegovoj odluci, ali upravo zato na neki drugi način treba barem ublažiti taj problem kako bi život u toj općini bio podnošljiviji.

Obnova Kupara kao velik izazov

>>Hrvatsko ruglo postalo je svjetski hit. Ovo je tipična priča o pljački i korupciji

Nova župska vlast trebala bi se baviti i razrušenim hotelskim kompleksom u Kuparima, koji je devastiran devedesetih u napadu JNA i temeljito opljačkan po okupaciji tog kraja. Nekoć elitni kompleks nikad nije obnovljen.

Upravo ovakav, razrušen, postao je svojevrsni svjetski hit. Youtuber Mr. Beast proveo je tjedan dana u Kuparima, a njegov video u samo dva dana od objave pregledan je skoro 70 milijuna puta. Nedavno je i BBC objavio listu 12 najfascinantnijih napuštenih zgrada na svijetu, na kojoj su se našli i Kupari.

No radi se i o simbolu hrvatske nesposobnosti i korupcije. Bilo je tu čuvanja kompleksa za podobnog investitora, političkih ideja što napraviti i kome dati Kupare, ali i zakulisnih političko-korupcijskih radnji u kojima su sudjelovali ministri u četiri vlade, od Račana do Plenkovića.

Projekt se ne miče s mjesta

Prije točno deset godina vlada Zorana Milanovića raspisala je javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari. Kupare je želio samo vlasnik IGH Sergej Gljadelkin. Osnovana je tvrtka Kupari Luxury Hotels d.o.o., na čijem čelu je bio danas već bivši Plenkovićev ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

U šest godina, koliko je Paladina bio na čelu te tvrtke, u Kuparima nije položen ni kamen-temeljac. Budući da se Gljadelkin uskoro riješio Kupara, novi vlasnik KLH početkom 2022. godine postala je singapurska HPL Grupa.

Prema lanjskoj izjavi ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, Kupari bi se trebali urediti za četiri godine.

Jasno je da će tu ključna biti upravo sposobnost novih župskih vlasti, prije svega za osiguranje prostornih, urbanističkih i svih drugih uvjeta, u čemu će uloga novog načelnika biti vrlo bitna, a tu bi funkciju, prema svemu sudeći, mogao obnašati Đuro Lonza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.