U padu aviona u Iranu 176 mrtvih, otkrivaju se prve žrtve

Foto: IRc

BOEING 737 Ukraine International Airlinesa srušio se nedugo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade, potvrdili su iranski i ukrajinski dužnosnici.

Avion se srušio u 6:12 ujutro po lokalnom vremenu, a krenuo je za Kijev. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

Iranska televizija i ukrajinski dužnosnici rekli su da je u zrakoplovu bilo 167 putnika i devet članova posade. CNN je objavio kako su među poginulima 82 Iranca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca (među kojima devet članova posade), 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri britanska državljana, pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

Povučeno priopćenje

Prema prvoj verziji avion se srušio zbog tehničkog kvara. No kasnije je ukrajinsko veleposlanstvo u Teheranu povuklo prvotnu izjavu dodavši da se uzrok pada još istražuje. To znači da nije isključena mogućnost tehničkog kvara, ali moguće je i da je avion na neki način namjerno srušen.

Većina velikih svjetskih avionskih kompanija već tijekom jutra obustavila je letove kroz iranski zračni prostor.

Pronađene dvije crne kutije, Iran ih neće dati Ukrajini i SAD-u

Pronađene su dvije crne kutije koje bi trebale otkriti razlog pada. Zasad se zna da pilot nije kontroli leta prijavio nikakav problem. Otkrilo se i da je avion bio relativno nov te je prije samo dva dana imao redovito održavanje.

"Zrakoplov je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020.", objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.

Iranske vlasti najavile su kako crne kutije neće dati Ukrajini kao vlasniku aviokompaniji niti SAD-u kao proizvođaču aviona.

"Nećemo dati crne kutije proizvođaču", kazao je Ali Abedzadeh, iranski službenik za civilno zrakoplovstvo. Rekao je da će se crne kutije analizirati u zemlji u kojoj se nesreća dogodila, u skladu s pravilima Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Nije želio puno otkriti o istrazi, ali je kazao kako pilot nije prijavio probleme kontroli leta. No, dodao je, rano je govoriti o ikakvim uzrocima pada. To će, rekao je, biti poznato nakon analize crnih kutija.

Tijek događaja

15:50 Jedna od prvih identificiranih žrtava je 24-godišnji Mehdi Eshagian. On se vraćao u Kanadu gdje je živio, piše CNN.

"Nažalost, ovo je istina, svi smo tužni. Plakao sam cijelo jutro", kaže Ali Mazaheri, dugogodišnji prijatelj stradalog mladića.

Dodaje da se Eshagian vratio u Iran kako bi se sreo s obitelji i pokupio diplomu.

"Sreli smo se dvaput dok je bio tu. Želio se vratiti svom sretnom životu. Ali...", zaključuje prijatelj.

U Kanadi je živio od 2018. godine.

15:20 Od sutra nijedan ukrajinski avion neće letjeti iranskim zračnim prostorom.

14:30 Objavljeno je još fotografija s mjesta pada aviona.

14:20 Kanadski ministar vanjskih poslova reagirao je na informaciju da su u avionu poginula 63 Kanađana.

"Naša srca su s rodbinom žrtava", napisao je.

13:55 Iran je kazao kako neće dati crne kutije ni Ukrajincima niti SAD-u. Ukrajinska firma vlasnik je aviona, a u SAD-u je proizveden.

Jedan iranski službenik kazao je kako će crne kutije biti analizirane u Iranu, ali prema međunarodnim pravilima. Dodao je da će ukrajinski istražitelji biti dio procesa.

"Nećemo dati crne kutije proizvođaču", kazao je Ali Abedzadeh, iranski službenik za civilno zrakoplovstvo. Rekao je da će se crne kutije analizirati u zemlji u kojoj se nesreća dogodila, u skladu s pravilima Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO).

Nije želio puno otkriti o istrazi, ali je kazao kako pilot nije prijavio probleme kontroli leta. No, dodao je, rano je govoriti o ikakvim uzrocima pada. To će, rekao je, biti poznato nakon analize crnih kutija.

13:30 Jutros je priopćeno da je avion pao zbog tehničkog kvara iako je prije samo dva dana prošao veliki pregled. Uskoro je to priopćenje povučeno, a uzrok pada nije poznat. Opširnije.

13:12 Oglasili su se iz Boeinga i izrazili sućut žrtvama i njihovim obiteljima.

13:08 Prema međunarodnim pravilima, istraga zračne nesreće provodi se tamo gdje se nesreća dogodila, u ovom slučaju u Iranu. U istrazi će sudjelovati i Ukrajina u čijem je vlasništvu zrakoplov. SAD, kao država čija kompanija je proizvela ovaj model aviona, također najavljuje da će sudjelovati u istrazi.

Iran mora u roku od 30 dana izraditi preliminarno izvješće u kojem će navesti osnovne činjenice.

Međutim, kako je izjavio čelnik iranske organizacije civilnog zrakoplovstva Ali Abedzadeh, crne kutije neće biti predane Amerikancima, odnosno proizvođaču Boeingu.

12:55 Objavljeni su novi podaci o avionu. Riječ je o praktički novom zrakoplovu koji je veliku kontrolu prošao prije dva dana.

"Zrakoplov je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020.", objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.

"To je bio jedan od naših najboljih zrakoplova s izvrsnom i jako sigurnom posadom", rekao je predsjednik te privatne kompanije, Ievguen Dihn, najveće u zemlji.

12:25 Ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk izjavio je na konferenciji za medije da je prerano komentirati uzrok pada leta PS752 u srijedu rano ujutro u Teheranu.

"Svaka verzija prije službene je manipulacija", rekao je Hončaruk odgovarajući na pitanje o nagađanjima da je raketa srušila zrakoplov.

Rekao je i kako je Ukrajina zatražila da se pridruži istrazi koju vode u Iranu.

11:31 Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije hitno traži potvrdu o tome koliko je britanskih državljana bilo u zrakoplovu, nakon što su se pojavile informacije da je poginulo troje britanskih državljana.

11:20 Ukrajinska ambasada u Iranu povukla je svoje prethodno priopćenje za javnost u kojem su rekli kako su teroristički ili raketni napad isključeni kao uzrok avionske nesreće. Nova izjava veleposlanstva sada kaže da se uzroci još uvijek razjašnjavaju. Dodali su da prethodne izjave o uzrocima pada "nisu bile službene". Drugim riječima, terorizam ili neki drugi nasilni uzrok pada još nisu isključeni.

10:54 Pronađene su dvije crne kutije iz zrakoplova koji se jutros srušio kod Teherana, izvijestila je iranska državna televizija.

10:21 Kompanija Ukraine International Airlines objavila je kako obustavljaju sve letove za Teheran do daljnjega. Potvrdili su kako je let PS752 nestao s radara nekoliko minuta nakon što je zrakoplov poletio iz Teherana u 6:10 sati po lokalnom vremenu. Dodali su i da je avion Boeing 737-800 NG, registracije UR-PSR, napravljen 2016. godine.

"Zrakoplov je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020.", objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku.

10:05 Glasnogovornik ukrajinske aviokompanije rekao je na konferenciji za novinare da je avion zadnji put provjeren 6. siječnja.

10:02 CNN piše kako su među poginulima 82 Iranca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca (među kojima devet članova posade), 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri britanska državljana, pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

09:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je kako je naložio da se pokrene kazneni postupak zbog pada aviona.

09.37 Iranska državna novinska agencija Irna, pozivajući se na izvore iz vlade u Teheranu, priopćila je kako je u avionu bilo 140 Iranaca. Također, Reuters je ranije objavio kako je, među ostalima, u padu aviona poginulo 11 Ukrajinaca.

9:34 Iranska uprava civilnog zrakoplovstva osnovala je tim koji će istražiti pad zrakoplova na letu PS752 iz Teherana za Kijev, navodi se u izjavi. Istraga je u tijeku i podaci se već prikupljaju.

Uzrok pada je kvar na motoru?

9:15 Ukrajinska ambasada u Teheranu priopćila je kako je uzrok pada zrakoplova kvar na motoru.

"Verzija terorističkog napada ili raketnog napada trenutno je isključena", napisali su na Twitteru.

9:00 U zadnjih 10 godina u Iranu se dogodilo više zrakoplovnih nesreća. 

2009. avion se srušio kod grada Kazvina. Poginulo je 168 ljudi, među kojima i deset mladih iz judo tima. 
2011. iranski avion srušio se kod Urmija. Poginulo je 77 ljudi.
2018. zrakoplov tvrtke Iran Aseman Airlines srušio se na jugu zemlje, poginulo je 65 ljudi.
2019. srušio se iranski teretni avion kod Teherana. Poginulo je 15 ljudi.

Boeing prikuplja informacije o nesreći

8:23 Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

8:21 Iranska televizija i ukrajinski dužnosnici rekli su da je u zrakoplovu bilo 167 putnika i devet članova posade. Iranska televizija javila je da su među njima bila 32 strana državljana te da pilot nakon polijetanja nije objavio uzbunu.

8:10 Ukrajinska ambasada u Iranu priopćila je kako je uzrok pada aviona tehnički kvar, točnije kvar na motoru, a ne terorizam.

8:04 "Vatra je toliko snažna da ne možemo djelovati, a 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter su na mjestu događaja", rekao je Pirhossein Koulivand, šef iranskih hitnih službi. 

7:37 Snimke koje je objavila iranska državna novinska agencija IRNA pokazuju zapaljene ostatke aviona. Na videu se vidi kako avion gori u zraku i onda pada, nakon čega je eksplodirao.

7:31 Zrakoplov je u službi tri i pol godine.

7:28 Avion se srušio dvije minute nakon polijetanja, malo izvan Teherana. Prema radaru dostigao je visinu od 2.415 metara. Mjesto pada je između gradova Parand i Shahriar.

7:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je na svom Twitteru kako nitko od putnika i članova posade nije preživio nesreću. 

"Prema preliminarnim informacijama, svi putnici i članovi posade su poginuli. Naše veleposlanstvo u Iranu radi na rasvjetljavanju ove tragedije i popisu poginulih putnika. Iskreno izražavam sućut obiteljima i voljenima svih putnika i članova posade", napisao je.

7:19 Kako javlja CNN poginulo je 176 ljudi.

7:16 Na mjestu nesreće su spasilačke službe, ali za sada nisu pronašli preživjele.

7:14 Prema informacijama koje objavljuju strani mediji, avionu se zapalio motor.

7:10 Za sada nema službenih informacija o žrtvama, ali iranski Crveni polumjesec objavio je da ''nema mogućnosti da je itko preživio'' nesreću s obzirom na to da je avion cijeli izgorio.

7:00 BBC piše da nije poznato je li ova nesreća na bilo kakav način povezana s iranskim napadom na iračke vojne baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.