U Petrinji otvorena nova zgrada srednje škole

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

U Petrinji su otvorene nova zgrada Srednje škole Petrinja i obnovljena zgrada Hrvatskog doma u kojem je smješteno POU Petrinja te zgrada katastra i arhiva, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je to od velike važnosti za revitalizaciju Petrinje i ostanak stanovnika.

Matična zgrada Srednje škole Petrinja u središtu grada teško je oštećena u potresu, zgradu za novu školu u Gajevoj ulici donirale su obitelj i tvrtka Gavrilović.

Zgrada ima tri etaže, dograđena i školska dvorana

Zgrada se prostire na tri etaže s gotovo 2400 m2 korisne površine, a uz nju je dograđena i školska sportska dvorana površine 1800 m2, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju te vanjsko sportsko igralište. Srednja škola u Petrinji jedina je poljoprivredna škola u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon završetka obnove matične škole, Gimnazija se vraća u središte grada te će u dijelu te zgrade biti i Učenički dom. Nova srednja škola tada će biti samo strukovna škola. Otvorenje nove srednje škole u Petrinji novi je početak za djelatnike i 240 učenika. Zgrada je vrijedna 10 milijuna eura i izgrađena je zajmom Svjetske banke.

Premijer Plenković svim je učenicima na početku nove školske godine poželio puno uspjeha. Čestitao je i zahvalio profesorima, učenicima i svim djelatnicima koji su omogućili skladno i uspješno djelovanje škole u razdoblju nakon potresa kada su zbog šteta na zgradi Srednje škole izgubili prostor za nastavu.

Za obnovu područja pogođenih zagrebačkim i petrinjskim potresom 2, 9 milijardi eura

Zahvalio je i obitelji Gavrilović na donaciji i podsjetio kako tradicija obrazovanja u Petrinji traje 160 godina te istaknuo važnost ulaganja u obrazovanje.

“Kroz obrazovni sustav se mladim generacijama daje znanje, napredak, trud i zato je važno da ulaganje u obrazovanje bude prioritet u politici Vlade, ali i županija, gradova, općina”, rekao je premijer. Naveo je kako su na obnovu područja pogođenih zagrebačkim i petrinjskim potresom zaključno s 31. srpnjem potrošili 2,9 milijardi eura, od čega 1, 2 milijarde eura za Petrinju.

U Petrinji je svečano otvorena i obnovljena povijesna zgrada “Hrvatski dom” u kojoj je smješteno POU Petrinja i Petrinjski radio. Premijer je podsjetio na važnost te zgrade u povijesti i izrazio uvjerenje kako će ova zgrada i u budućnosti biti čuvar kulture i identiteta te doprinijeti kulturnom i društvenom razvoju Petrinje.

Obuljen Koržinek: Ponosni smo i sretni

Zahvalio je projektantima i izvođačima što je zgrada očuvana u izvornom izgledu, a istovremeno je protupotresno sigurna.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je izrazila zadovoljstvo obnovom Hrvatskog doma. “Ponosno smo i sretni, jer se pokazalo ispravnim naše nastojanje da sve zgrade, koja su kulturna dobra u središtu Petrinje očuvamo u njihovom izvornom izgledu.

U procesu obnove pronašli smo i puno novih nalaza koji će svjedočiti o bogatoj povijesti ovo Grada i koji će u budućim generacijama buditi ljubav prema Petrinji i činiti ih ponosnima na Petrinju i bogatu povijest ovog kraja", kazala je.

Premijer Plenković posjetio je i Donju Bačugu gdje se upoznao s obnovom obiteljskih kuća, a u Sisku je posjetio novi Kulturni centar koji će uskoro biti svečano otvoren. U Popovači je posjetio je Osnovnu školi Zorke Sever koja započinje s programom cjelodnevnog boravaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.