U pokolju u vojnoj bazi Fort Hood ubijena i 21-godišnja trudnica

AMERIKANCI su još uvijek u šoku zbog pokolja koji se dogodio u vojnoj bazi Fort Hoodu. Odaje se počast žrtvama pomahnitalog vojnog psihijatra, 39-godišnjeg Nidala Malika Hasana, koji je u suludom pohodu ubio 13, a ranio 30 osoba.

Među žrtvama, čiji su identitet objavili američki mediji, nalazila se iz 21-godišnja trudnica Francheska Velez iz Chicaga. Velez se vojsci pridružila prije tri godine i nedavno se vratila iz Iraka. Kako je otkrio njen otac Juan Guillermo Velez, u Fort Hood je prebačena prošlog tjedna jer je bila tri mjeseca trudna. Odlučila je i nakon poroda ostati u vojsci kako bi ostvarila očev san. On je shrvan, jer mu kćer nije poginula u borbi s teroristima, na ratištu, već u bazi na američkom tlu, gdje je trebala biti sigurna.

Zbog napisa na islamističkim stranicama zaplijenjeno računalo ubojice iz Fort Hooda

Istraga krvavog pohoda u Teksasu i dalje je u tijeku. Američke vlasti su jučer zaplijenile računalo ubojice zbog sumnje da je bio autor nekih napisa na islamističkim web stranicama, koje promiču terorizam.

Predsjednik Barack Obama jučer je izjavio kako da cijela zemlja žali za ubijenima. Amerikance je pozvao da pričekaju rezultate istrage i ne žure sa zaključcima: "Zasad ne znamo sve odgovore. Budimo oprezni pri donošenju žurnih zaključaka".

Podsjetimo, 39-godišnji vojni psihijatar i bojnik američke vojske, dr. Nidal Malik Hasan, svoj je krvavi pohod započeo u četvrtak oko 13.30 sati prema lokalnom vremenu. Suprotno prvim objavama američkih medija, policija i vojska su demantirale da je i Hasan ubijen - zaradio je nekoliko policijskih metaka, ali je preživio te je nakon pružene mu liječničke pomoći pritvoren.

Neki od Hasanovih prijatelja i kolega iz vojske američkim su medijima otkrili kako je Hasan posljednjih mjeseci često izražavao svoje nezadovoljstvo američkom politikom i miješanjem SAD-a u ratove u Afganistanu i Iraku. Često se tako s kolegama navodno znao sukobiti zbog svojih tvrdnji da "tamošnji muslimani imaju pravo dići oružje na agresore".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.